Societat 30/10/2017

Sergi Bonet optarà a la reelecció com a rector de la UdG per fer front a "una de les etapes més decisives" d'aquesta universitat

El seu programa es centra en més pressupost i poder tenir matrícules més baixes

Acn
3 min
Sergi Bonet durant una intervenció com rector de la Universitat de Girona

GironaL'actual rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, ha anunciat que presentarà a les eleccions per optar a un segon mandat. Ho ha fet públic aquest dilluns en un comunicat, on exposa motius de la universitat i també del context del país per presentar la seva candidatura. El seu programa se centra en més pressupost, per poder contractar més personal -tant en l'àmbit docent i d'investigació com en el d'administració i serveis- i tenir matrícules més baixes -fins que acabin sent "gratuïtes"-. És per aquest motiu que Bonet vol aconseguir de la Generalitat "un increment del finançament". Per tal de millorar les condicions dels treballadors, Bonet aposta per "desbloquejar" l'actual situació de l'administració, on no es cobreixen baixes. Bonet vol un altre mandat de quatre anys per fer front al que considera com "una de les etapes històriques més decisives i apassionants" de la universitat.

A més a més, preveu que els pròxims quatre anys seran "una de les etapes més decisives" per al centre. En el context nacional, l'actual rector creu que la UdG ha de "refermar el compromís inequívoc" amb "la llibertat d'expressió, la pau i la democràcia". Bonet és el segon candidat que ha anunciat que es presentarà a les eleccions, previstes per als dies 29 i 30 d'aquest mes, després que també ho fes Joaquim Salvi, director de l'Escola Politècnica Superior. Per primer cop les votacions seran només electròniques.

Els dos cavalls de batalla

Aquesta situació, com va posar en relleu el rector en el balanç de quatre anys davant del claustre, té "determinats espais i serveis molt tensionats per falta de personal". En aquesta línia, Bonet aposta per "millorar les plantilles" tant de personal docent i investigador (PDI) com d'administració i serveis (PAS).

Un altre cavall de batalla és el preu de les matrícules universitàries. Sergi Bonet aposta, com ja ha defensat diverses vegades, per una reducció del cost "fins a la gratuïtat". Per tal de fer factible la millora de la plantilla i la reducció de les matrícules, Bonet diu que cal "negociar amb fermesa" amb la Generalitat la "millora" del finançament que rep la UdG.

El context nacional influeix

En l'anunci de tornar a ser candidat, Bonet també fa referència a la situació política de Catalunya en uns moments que defineix com a "complexos". En aquest escenari, la seva proposta és que la UdG "refermi el compromís inequívoc" amb "la llibertat d'expressió, el respecte a la diferència i els valors de la pau i la democràcia". Com a rector, Bonet va participar dijous en els parlaments finals de la manifestació d'estudiants en contra de l'aplicació de l'article 155 i per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en un nou gest de suport a la Generalitat i a la independència de Catalunya. El 6 d'octubre, el claustre de la universitat va aprovar trencar vincles amb la Casa Reial i va donar llum verda a donar "ple suport" al Parlament.

El calendari fins a les primeres eleccions 100% electròniques

Sergi Bonet té, de moment, un adversari amb qui es disputarà el rectorat. El director de l'Escola Politècnica Superior, Joaquim Salvi, va ser el primer que va anunciar candidatura. La presentació "formal" de les candidatures s'haurà de fer entre el 8 i el 10 de novembre.

El nombre de candidats és clau per saber si les eleccions acabaran amb una primera volta o n'hi haurà una altra. La primera volta inclou dos dies de votacions –el 29 i el 30 de novembre- en un format que serà exclusivament electrònic. Si un dels candidats obté més del 50% dels vots, el procés electoral s'acabarà aquí. En cas contrari, el rector sortirà d'entre els candidats que passin a la segona volta del 18 de desembre.

stats