METEOROLOGIA
Societat 30/09/2011

Setembre i juliol s'intercanvien els papers

Que el setembre s'acabi amb temperatures més altes que el juliol és una circumstància quasi inèdita. Les pluges primerenques i la sequera tardana també han fet que aquest estiu s'hagi capgirat.

Miquel Bernis
2 min
SETEMBRE SEC I calorós La platges de Barcelona plenes un dia entre setmana de finals de setembre. Qui ha endarrerit vacances ha fet diana.

Barcelona.Un dels estius més estrambòtics que es recorden no podia acabar sense un altre gir de guió inesperat: el setembre també ha trencat motlles, però aquesta vegada per la banda de la calor i de la sequera. En català se sol dir "Quan el març fa de maig, el maig fa de març", una dita que encaixa en l'estiu d'aquest any, canviant març per juliol i maig per setembre.

En molts indrets el mes que avui tanquem ha estat més càlid que el juliol; no pas a tot arreu, però algunes dades són realment excepcionals. A falta de les dades dels últims dies, l'Observatori Fabra de Barcelona, situat al peu del Tibidabo, ha registrat una temperatura mitjana de 23 graus al setembre, molt per sobre dels 21,2 del juliol. Només una vegada en tota la història de l'observatori s'havia donat aquesta circumstància. Un dels observadors del centre, Alfons Puertas, ens explica una dada encara més clara sobre com ha anat l'estiu aquest any: al Fabra el termòmetre no va superar per primer cop els 30 graus fins al 13 d'agost, a punt d'acabar-se la canícula. Durant el setembre, en canvi, han estat 7 les tardes en què el mercuri s'ha enfilat per sobre d'aquest llindar. És talment com si l'estiu s'hagués despertat tard.

No a tot arreu ha passat igual. El Servei Meteorològic de Catalunya no farà càlculs fins que no tingui totes les dades del mes, però un primer cop d'ull orientatiu fa entreveure que a ponent i al sud el juliol haurà estat una mica més calorós que el setembre, a molts indrets les mitjanes seran gairebé calcades i a alta muntanya és on el setembre s'hi estan registrant més clarament temperatures més altes que al juliol.

Uns i altres coincideixen en què no ens tocava passar per un setembre tan calorós des del 1987, i al Fabra, on recullen dades des de fa quasi 100 anys, asseguren que a part d'aquest precedent, tots els altres setembres han tingut temperatures més baixes que el d'enguany. Tot i que un parell de canvis de temps van fer caure ruixats localment forts en algunes comarques la nit del 17 al 18 -fins i tot amb un possible esclafit a la Garrotxa- en general aquest mes ha estat també molt sec. A Barcelona entrarà en el Top 5 dels més secs, al Fabra només s'hi han recollit 7 litres per metre quadrat. No deixa de ser curiós que el juliol es donés precisament la circumstància inversa: els 105 litres per metre quadrat acumulats en tot el mes han situat el juliol d'enguany entre els 5 més plujosos dels últims 100 anys.

Indicis de fred als mapes

Passarem el cap de setmana amb temperatures relativament fresques, però la setmana que ve començarà amb migdies d'estiu. Tot i això, als mapes del temps de llarg abast s'hi entreveu una entrada de vent de nord a partir de dijous que ve que podria començar a fer sentir la tardor de manera més evident. Caldrà confirmar-ho els dies vinents.

stats