TRÀNSIT
Societat 10/04/2012

La Setmana Santa es tanca amb 12 morts a les carreteres, 3 més que l'any passat

De gener a abril hi ha hagut 22 víctimes mortals més que el 2011. Trànsit atribueix els accidents al factor humà

Ara / Acn
3 min
Accident de trànsit aquesta Setmana Santa

BarcelonaLa Setmana Santa confirma el repunt d'accidents mortals a les carreteres catalanes aquest 2012. Els quatre dies festius s'han tancat amb 12 morts per accident de trànsit, 3 més que el 2011. Des que va començar l'any, ja han mort 69 persones a la carretera, 22 més que el mateix període de l'any passat. El 9 d'abril de 2011 havien mort 47 persones en accidents de trànsit.

Amb tot, el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, creu que encara és d'hora per fer treure'n conclusions, i que cal esperar els propers mesos per poder fer un anàlisi detallat per esbrinar-ne les causes. Trànsit ha reforçat els operatius dels Mossos els caps de setmana, que és quan han crescut més els accidents.

Aregio ha atribuït al factor humà la major part dels accidents que han provocat els 12 morts aquesta Setmana Santa. Segons ha dit, dels 8 accidents mortals que hi ha hagut aquests dies, cinc han estat xocs, cosa que demostra, al seu parer, que el factor humà és determinant. Per això, ha insistit a demanar responsabilitat als conductors.

Del total de 8 accidents mortals, tres han estat múltiples, tots ells a la demarcació de Lleida. El d'Oliola (Noguera) d'aquest diumenge és el que més víctimes mortals ha provocat, un total de 3. Aquest dilluns, un altre accident a Fígols i Alinyà (Alt Urgell) ha provocat la mort de dues persones, mentre que un xoc a Menàrguens (Noguera) el passat 4 d'abril va tenir com a resultat dues víctimes mortals més.

Els altres accidents, amb una víctima en cada cas, van tenir lloc a Cabanelles (Alt Empordà), Castellví de la Marca (Alt Penedès), l'Ampolla (Baix Ebre), Pratdip (Baix Camp) i Sils (Selva). A més de les víctimes mortals, en el total de nou accidents s'han

registrat 10 ferits greus i 7 de lleus.

Dos detinguts

Els Mossos han detingut un conductor de 19 anys i una de 68 acusats de causar els dos accidents de trànsit més greus. El noi l'han detingut pel sinistre de l'Alt Urgell i la dona, d'origen francès, pel de la Noguera. Els Mossos els acusen d'homicidi imprudent. Es van donar a la fuga

"No es pot posar un Mosso a cada quilòmetre"

Aregio ha remarcat que hi ha hagut un accident més que l'any passat –s'ha passat de 7 a 8– però que el nombre de víctimes ha pujat en tres, de 9 a 12, ja que tres accidents han estat múltiples i han provocat set morts. El director del Servei Català de Trànsit ha fet èmfasi en el pes que tenen en la major part dels accidents el factor humà, ja que dels vuit sinistres mortals, cinc han estat xocs. No ho ha atribuït a un augment de la velocitat, ja que acostumen a ser qüestions de maniobres.

Aregio ha reconegut que és una xifra negativa, però ha subratllat que està en la mitjana del que està succeint aquest any, que ha començat amb un repunt negatiu del nombre de morts a les carreteres catalanes.

Per això, Trànsit continuarà durant el mes d'abril amb el pla d'acció que va iniciar el març, que incrementa els Mossos d'Esquadra a les carreteres els caps de setmana i que apel·la a la responsabilitat dels conductors.

Això sí, ha alertat que "no es pot posar un Mosso en cada quilòmetre ni darrere de cada vehicle". A finals d'abril es farà una avaluació i, si cal, s'implementaran més mesures. De moment, però, no es pot traçar un fil conductor que expliqui aquest augment dels accidents aquest any.

En preguntar-li com pot ser que a Catalunya pugi el nombre de víctimes a les carreteres mentre que a l'Estat disminueix, Aregio ha subratllat que això també passa a d'altres comunitats, i ha afegit que la mobilitat, el parc mòbil i les circumstàncies no són iguals.

Tornada esglaonada

Pel que fa a la mobilitat, el responsable de Trànsit ha destacat que la tornada s'ha produït de forma esglaonada i sense complicacions importants, les habituals en un cap de setmana.

Cal destacar retencions a l'AP7, 11 quilòmetres a Tarragona, 4 a El Vendrell i fins a 9 a Vilafranca del Penedès en sentit nord. En el cas de Tarragona, els problemes s'han vist agreujats per un accident que ha provocat que s'hagués de restringir parcialment la circulació. També hi ha hagut problemes aquesta tarda a la N-340 a Roda de Barà (4 quilòmetres), i a El Vendrell (6 quilòmetres) en sentit nord. Pel que fa a la A-2, s'han registrat fins a 15 quilòmetres a Castellnou de Seana i fins a 19 a Castellolí. A Castellnou de Seana els problemes han vingut derivats d'un accident que ha causat restriccions de circulació. Aregio ha remarcat que són les carreteres ja "habituals" pel que fa a les retencions de tornada d'un cap de setmana d'estiu. De fet, ha apuntat que alguns diumenges estivals registren més complexitat fins i tot.

stats