S'incrementa el cabal del riu Ebre per les maniobres de desembassament

La crescuda del riu ja ha provocat les primeres inundacions en municipis pròxims a Saragossa

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha informat aquest dissabte que es faran noves maniobres de regulació dels embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flix per poder rebre els cabals elevats del riu Ebre aigües amunt, a conseqüència de les pluges d'aquests dies. De moment, no s'han registrat incidències greus derivades del creixement del cabal del riu Ebre, i les autoritats han indicat se n'està fent un seguiment exhaustiu.

La crescuda del riu Ebre a causa de les precipitacions dels últims dies ja ha provocat les primeres inundacions en poblacions pròximes a la ciutat de Saragossa. Les afectacions han començat des de la ribera alta, a la zona de Navarra, i aquest dissabte han arribat a l'Aragó, on algunes zones al voltant de nuclis urbans han quedat cobertes d'aigua.
 
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) indica que basant-se en les últimes estimacions dels cabals s'està anticipant el desembassament per permetre absorbir el volum de crescuda als embassaments. Per tant, i com a resposta a aquesta demanda, l'embassament de Mequinensa ha passat a desembassar 1.350 m³/s, el de Flix 1.750 m³/s i el de Riba-roja 1.720 m³/s.

A Catalunya, Protecció Civil manté activada la prealerta del pla Inuncat davant la previsió de creixement del riu. En funció de l'evolució de les pluges i de l'Ebre, es valoraran nous increments controlats del cabal de desembassament. Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya recomana que durant les maniobres de desembassament es mantingui el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera. Tanmateix, també és important que les persones adaptin les activitats a la llera del riu a la situació de risc pels cabals elevats.