Societat 19/07/2011

El Síndic mostra el seu desacord amb la Fiscalia per catalogar els immigrants irregulars com a adults quan es neguin a fer-se les proves

El Síndic demana que es tingui en compte l'edat que consta en la documentació dels menors

Laia Espín
1 min

BarcelonaEl Síndic de Greuges demana a les administracions competents que sol·licitin a la Fiscalia noves proves quan aquesta decreti la majoria d'edat d'un immigrant irregular no acompanyat, del qual s'hagi pogut sospitar que és menor. D'aquesta manera, els Síndic mostra el seu desacord amb una circular emesa per la Fiscalia Superior de Catalunya que ordena catalogar com a adults els immigrants irregulars d'edat dubtosa que assegurin ser menors, quan es neguin a sotmetre's a les proves forenses per comprovar-ho.

En la seva instrucció, la Fiscalia estableix els protocols que han de seguir els fiscals davant els creixents casos d'immigrants, la majoria africans, que demanen protecció institucional acreditant als seus passaports que són menors d'edat quan el seu aspecte físic indica el contrari. L'any 2010, la Fiscalia de Catalunya va ordenar practicar 299 diligències per determinar l'edat de 299 immigrants no acompanyats, dels quals 136, gairebé la meitat, van acabar sent catalogats com a adults, segons dades de la memòria del ministeri públic corresponent al 2010.

El Síndic de Greuges alerta que el deure dels organismes competents de comprovar la veracitat dels documents dels menors estrangers no acompanyats i l'existència de possibles irregularitats en alguns d'aquests documents no poden donar lloc a procediments que no garanteixin l'interès superior del menor. I conclou que cal evitar que cap menor d'edat sigui considerat major d'edat malgrat no ser-ho realment.

stats