SOCIETAT
Societat 28/03/2011

El Síndic de Greuges censura l'actitud opaca de la delegació del govern espanyol a Catalunya

Rafael Ribó ha citat la institució de l'Estat com a exemple de falta de col·laboració en la seva compareixença al Parlament. Durant el 2010 va iniciar més de 21.500 actuacions, un 28% de les quals van ser queixes

Joan Serra
2 min

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, no s'ha mossegat la llengua en la presentació de l'informe que recull l'actuació de la institució durant l'exercici 2010. Davant dels grups parlamentaris, Ribó ha enumerat les administracions que han demostrat una falta de col·laboració per atendre les peticions del síndic. Ha posat com a exemple negatiu la delegació del govern espanyol a Catalunya, que no va respondre cap de les preguntes que pretenien examinar la seva actuació. Ribó ha lamentat aquesta opacitat i ha recordat que el "silenci" suposa "incomplir la llei". A banda del comportament de la institució estatal, el síndic també ha fet denunciat els incompliments d'alguns ajuntaments i ha citat, per exemple, el cas del consistori de Sitges. Tampoc s'ha estalviat una referència al comportament de Renfe.

En la primera compareixença el Parlament per presentar l'informe de l'any passat, Ribó s'ha centrat en les queixes sobre l'administració pública, la immigració, la salut, els serveis socials, i les actuacions internacionals i de cooperació. La resta de temes de l'informe es debatran amb els grups en una segona sessió (el proper 11 d'abril). El síndic ha reiterat la seva preocupació al Parlament per la disparitat de criteris dels ajuntaments a l'hora d'empadronar, un tema estretament lligat a la immigració. "El padró és una fotografia de la gent que viu al municipi", ha expressat Ribó, que també ha posat èmfasi en els endarreriments de l'administració a l'hora de pagar factures pendents.

El Síndic de Greuges va iniciar l'any passat 21.504 actuacions, que inclouen 6.095 queixes (28%), 121 actuacions d'ofici (0,5%) i 15.288 consultes (71%). Les queixes, que van créixer un 2,6% respecte el 2009, van centrar-se de forma majoritària sobre matèries relacionades amb l'administració pública (19%), l'ordenació del territori (14,4%) i els serveis socials (14,3%). Jordi Sánchez, adjunt a Ribó, ha exposat la voluntat de millorar el funcionament de la institució perquè encara hi ha un 18% de persones que es consideren insatisfetes amb la resposta que obtenen del Síndic de Greuges.

stats