El Tribunal Eclesiàstic de Barcelona admet falta de transparència en els casos d'abusos

El síndic de greuges ha anunciat que serà l'encarregat de presidir una comissió independent

El president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona, Santiago Bueno, ha afirmat aquest divendres que han detectat diversos casos d'abusos sexuals en què l'Església "no ha actuat de manera transparent". Bueno ha sigut crític amb algunes decisions preses per la institució en què ha actuat "malament", ha reconegut en una entrevista a TV3 recollida per Europa Press.

El responsable del Tribunal Eclesiàstic ha atribuït la falta de transparència al fet que "tampoc la societat ho volia, perquè les famílies no s'atrevien a fer-ho, o perquè tenien por que els menors resultessin encara més perjudicats, i evidentment també per vergonya".

El president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona ha recordat que, pel que fa als casos de delictes per abusos a menors, "la mateixa normativa diu que s'han de posar també a mans de la justícia ordinària; per tant, no hi ha interpretació possible". "No és que el bisbe o el jutge eclesiàstic pugui decidir fer-ho o no fer-ho, sinó que ha de fer-ho", ha afegit. Al ser preguntat per si això realment es compleix, ha dit que cal veure cada cas, i que, "si no es fa, no s'actua correctament".

Les declaracions de Bueno arriben després que el síndic de greuges, Rafael Ribó, hagi criticat que algunes autoritats eclesiàstiques "minimitzin el fenomen" dels abusos sexuals. El síndic ha lamentat precisament que les respostes de l'Església hagin sigut "poc transparents" i ha demanat "exigir responsabilitats en tots els ordres", ja sigui el canònic (la sindicatura no hi pot entrar), el penal o l'administratiu, de tots els responsables dels possibles abusos i també dels seus encobridors. 

Per aquest motiu, ha anunciat que presidirà una comissió "independent i interdisciplinària" que investigarà els casos d'abusos sexuals a infants i adolescents a l'Església catalana. 

"Farem una investigació i obrirem totes les portes i tots els canals", ha explicat Ribó, que també ha reclamat la "plena corresponsabilització" de totes les administracions, entitats civils i religioses. Segons ha explicat ell i també l'adjunta per a la defensa dels drets de nens i adolescents, Maria Jesús Larios, han demanat al Govern i als departaments implicats, així com a entitats catòliques, el nombre de menors atesos, els casos que han conegut i les actuacions que han fet per detectar més casos.