El Síndic creu que hi va haver "deficiències" d'Ensenyament en la inspecció als Maristes

La resolució constata que en cap de les tres denúncies es van aplicar els protocols de maltractaments

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat aquest divendres les "deficiències" en la funció inspectora d'Ensenyament en el cas d' abusos sexuals als Maristes, i ha retret a la Conselleria d'Ensenyament i al Consorci d'Educació de Barcelona que no hagin pres cap mesura per esmenar l'actuació de l'escola en els casos d'abusos denunciats.

En una segona resolució sobre el cas, recomana a l'administració que estudiï si les "mancances" en l'actuació del centre constitueixen un incompliment en la normativa de concerts educatius, ha informat el Síndic en un comunicat.

La resolució constata que en cap de les tres denúncies es van aplicar els protocols de maltractaments que havia signat la Conselleria, tant el del 2006 com el del 2012, i que el departament no va incloure els protocols en la documentació d'organització i funcionament dels centres fins al curs 2011-2012.

El síndic ha assegurat que, malgrat això, en els casos denunciats posteriorment a aquesta incorporació el centre tampoc va aplicar els protocols, "sense que la inspecció educativa ho hagi qüestionat".

També constata en la seva resolució la manca d'informació per part de la direcció a la resta de famílies de l'escola dels fets. Això, considera, va impedir determinar en el seu dia si hi havia altres alumnes afectats i l'actuació de reparació i tractament. Tampoc es va informar al Consell Escolar ni de les denúncies d'abusos, ni de la renúncia d'un docent ni de l'acomiadament d'un monitor el 2015.

'Ni una mesura concreta'

El síndic retreu que la Conselleria i el Consorci d'Educació no hagin pres "ni una mesura concreta per esmenar l'actuació" de Maristes en els tres episodis denunciats, quan, segons Ribó, l'escola no va garantir la integritat dels alumnes ni va informar les existències de les denúncies.

Ha considerat que el fet que en un mateix centre coincideixi un nombre tan elevat de denúncies per abusos hauria de portar l'administració a "una anàlisi exhaustiva de l'actuació del centre i a la proposta de mesures per assegurar l'aplicació de protocols.

El Síndic ha recomanat que es faci difusió dels protocols en tots els centres educatius i que "s'asseguri" el coneixement i compliment obligatori per part de les escoles. També que s'imparteixi formació en drets de nens i indicadors de maltractaments i abusos als docents. En aquest sentit, que es garanteixi l'existència d'una persona amb aquesta formació i coneixement d'aquests protocols en tots els centres.

Ribó també ha demanat que s'estudiï si la manca de comunicació dels fets –"sense identificar els alumnes víctimes"– constitueix un incompliment de la normativa de concerts en relació amb el deure d'informació al Consell Escolar i, en cas que es confirmi, s'imposi la sanció necessària.

Així mateix, suggereix que s'esmeni la falta d'informació a les famílies del centre a través del Consorci mitjançant l'oferiment d'informació, suport i acompanyament específic.