El Síndic veu indicis de maltractaments als detinguts del 4-F

Denuncia que el llibre de registres de detinguts de la Guàrdia Urbana de febrer del 2006 consta com a desaparegut

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha detectat indicis de maltractament als detinguts del 4-F, segons ha explicat aquest dilluns durant la presentació de les conclusions de la investigació oberta per la institució arran de l'emissió del documental 'Ciutat morta'.

El síndic ha assegurat que hi ha indicis que les administracions implicades en els fets, que van succeir el 4 de febrer del 2006, van actuar "amb negligència" i "manca de transparència".

De la investigació es desprèn que com a mínim un dels detinguts tenia ferides i contusions "produïdes mentre estava sota custòdia de la Guàrdia Urbana i va requerir punts de sutura". Segons ha relatat el síndic, un cop arrestats, els detinguts van ser reconeguts, cap a les 08.30 hores, per professionals de l'Hospital del Mar, on els informes mèdics indiquen policontusions, però cap trau al cap. A les 11.10 hores, els detinguts tornen a ser reconeguts a l'Hospital de l'Esperança, on Rodrigo Lanza presenta una ferida al cap que requereix diversos punts de sutura.

"Incomprensiblement", segons diu Ribó, l'informe de l'Hospital del Mar no està inclòs a l'atestat policial, per la qual cosa suposen que el jutge que va investigar els maltractaments no va tenir en compte aquesta seqüència.

A banda de les "inconsistències" en el relat de la Guàrdia Urbana, Ribó ha denunciat que el llibre de registres de detinguts de febrer del 2006 consta com a desaparegut. Segons ha explicat l'adjunt del Síndic, Jordi Sánchez, el primer tinent d'alcalde va explicar que el llibre va desaparèixer l'any 2010.

L'Ajuntament assegura que no hi va haver registres fins a l'octubre del 2007 perquè no tenien mecanismes per guardar la documentació i que no és que el llibre desaparegués l'any 2010, sinó que va ser el 2010 quan es van adonar que no hi havia registre.

Ribó ha criticat que ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d'Esquadra van obrir cap investigació interna per aclarir la consistència de les denúncies per maltractaments de diversos detinguts.

D'altra banda, el síndic ha detectat "evidències que apunten a un error de diagnòstic" en el procediment de concessió de la invalidesa dels dos agents de la Urbana implicats en el cas. Ribó ha posat en mans de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) les conclusions de la investigació perquè actuï.

Alhora ha volgut destacar que ni l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ni el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, són els responsables del que va succeir, però sí que són els responsables de prendre les mesures corresponents. Ribó recomana a l'Ajuntament que "redissenyi la Unitat Interna d'Investigació de la Urbana amb l'objectiu d'establir nous procediments i estructures que els homologuin a estàndards internacionals", així com actualitzar els protocols d'actuació de diversos cossos policials.

Més continguts de