El Síndic promourà una impugnació contra la decisió d'indemnitzar Castor

Ribó anuncia que es reunirà amb diferents entitats i sectors per estudiar accions legals contra el decret

El síndic de greuges, Rafael Ribó, promourà accions d'impugnació contra el reial decret llei aprovat ahir, divendres, pel govern espanyol, amb el qual es concedeix una indemnització de 1.350,7 milions a la companyia promotora del projecte de gas subterrani Castor. El consell de ministres ha aprovat un reial decret llei pel qual ha acceptat la renúncia d'Escal UGS, empresa participada pel Grup ACS en un 66,67%, a la concessió del magatzem subterrani de gas Castor, situat davant de les costes de Vinaròs (Baix Maestrat) i Alcanar (Montsià), i fixa una indemnització per a la companyia de 1.350 milions.

El defensor del poble català ha confirmat, en roda de premsa, que en les pròximes setmanes es reunirà amb entitats de defensa dels drets dels consumidors, col·legis professionals afectats –advocats i enginyers– i moviments veïnals per estudiar accions legals contra una decisió que ha qualificat d'"indignant". A partir de dilluns que ve, el síndic començarà una ronda de trucades per convocar una reunió amb els actors socials perjudicats per la decisió del Govern amb l'objectiu d'estudiar un possible recurs contra el reial decret.

El síndic analitzarà si hi ha hagut irregularitats en l'adjudicació de la plataforma per part dels governs de Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero, així com l'afectació mediambiental que han patit algunes zones de la costa tarragonina.

Ribó també ha denunciat la decisió que la indemnització es carregui al rebut del gas durant 30 anys i s'ha compromès a animar els defensors del poble de totes les comunitats perquè se sumin a l'ofensiva per estudiar accions legals contra un decret "aberrant". Entre els arguments que contempla el síndic per defensar la il·legalitat del decret llei hi ha la desestimació del Tribunal Suprem del recurs que l'executiu va presentar l'any passat, en el qual es preveien indemnitzacions a Escal UGS, la concessionària de l'emmagatzematge de gas Castor. L'alt tribunal va considerar llavors que el precepte recorregut "s'adequava del tot a la legalitat" i no xocava amb la llei del sector d'hidrocarburs, com sostenia l'administració, i va recordar que el seu manteniment no exclou la possibilitat que la companyia es quedés sense compensació en cas de "dol o negligència".


Més continguts de