SOCIETAT
Societat 12/06/2013

Sindicats de Mossos demanen més eines contra els violents si es retiren les pilotes de goma

Lamenten que els antiavalots acabin imputats quan es limiten a complir ordres

Europa Press
2 min

BarcelonaEls sindicats dels Mossos d'Esquadra han reclamat més eines per combatre als vàndals que generen disturbis en les manifestacions, especialment si es decideix retirar les pilotes de goma, tot i que tots han assegurat que treballaran amb les eines que decideixi el Parlament i el Govern.

En la compareixença dels sindicats policials davant la comissió d'ordre públic del Parlament, el representant del sindicat de comandaments de Mossos Sicme Jordi Dalmau ha reflexionat que al retirar les pilotes, o es troba un instrument que les substitueixi, o caldrà canviar el model, i ha advertit que si se suprimeixen les pilotes sense aportar res nou "el model és vulnerable i poden produir-se situacions no controlables". "Tant de bo mai més haguéssim d'utilitzar pilotes", ha afirmat Dalmau, i ha afegit que quantes més eines tinguin els Mossos, més opcions alternatives tindran a aquesta mena de munició.

El portaveu del SME-CCOO, Antoni Castejón, que ha estat agent de la Brigada Mòbil (Brimo), ha indicat que el principal problema que ha d'abordar la policia és "eradicar els violents" pel que necessiten eines per respondre quan hi ha aldarulls. Per a Jordi Costa, del CAT-EM, la policia necessita mitjans i que s'entenguin les seves actuacions -"que la societat sàpiga per què es fa cada cosa", ha dit-, i ha valorat que l'activitat policial, en ordre públic, és segons la seva opinió la gestió del perill i del risc.

Ha indicat que la pilota de goma és un "èxit dissuasiu" que garanteix una distància entre policies i multitud, i que si s'elimina es necessitarà eines substitutòries.

Crítiques a les imputacions

El representant del SPC David José, de la mateixa manera que Costa i Castejón, ha lamentat la falta de cobertura legal dels agents antiavalots que fa que acabin imputats quan compleixen ordres dels seus superiors jeràrquics sense que hi hagi cap mala praxi. Per això, ha proposat "adequar la protecció jurídica dels agents que participin en els dispositius" per evitar que l'agent resulti imputat quan es limita a fer el seu treball.

Durant la compareixença, els diferents sindicats han proposat nous mètodes com la millora dels avisos de megafonia a l'hora d'avisar els manifestants pacífics, amb senyals acústics específics, i crear grups de paisà especialitzats per infiltrar-se. Han reclamat poder utilitzar mitjans de videovigilància i tenir gravades les manifestacions per poder aportar més proves contra els vàndals, i Dalmau ha fet una advertència: "Ara mateix la policia no té capacitat de detenir un grup violent enmig d'una manifestació".

Per al portaveu del SAP-UGT, Valentín Anadón, "no pot ser que sempre es qüestioni per sistema el model d'ordre públic" i ha demanat que el debat a la comissió parlamentària s'encari sense prejudicis ni tacticismes, amb visió àmplia perquè la societat ho mereix. "Toquem la fibra de la qualitat democràtica de la societat" amb aquest debat, ha opinat Anadón, que ha respost a l'afirmació del diputat de la CUP David Fernández -que ha assegurat que Catalunya tenia un problema, la Brigada Mòbil- ressaltant que el problema de Catalunya és la crisi econòmica i política.

Des de l'Uspac, Joan Josep Ruiz ha indicat que "sigui quin sigui el model d'ordre públic, cal aplicar millores generalitzades" en el col·lectiu de Mossos i concretament en els antiavalots.

stats