Sindicats de Mossos denuncien la DGAIA per possible abandonament de 'menes' a les comissaries

Els agents demanen a la Fiscalia Provincial que investigui si incompleixen el Codi Penal

El Sindicat de Policia de Catalunya (SPC) i el Sindicat de Comandaments (Copcat) han denunciat avui davant la fiscalia la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) per un delicte d'abandonament de menors estrangers no acompanyats ('mena') que fa mesos que pernocten a les comissaries.

Segons un comunicat del SPC, els sindicats policials han demanat a la Fiscalia Provincial de Barcelona que "investigui i denunciï" si la directora general de la DGAIA pot haver comès un delicte dels articles 226, 229 o 230 del Codi Penal, que regulen l'abandonament o l'incompliment dels deures legals d'assistència per part de persones o organismes que tenen atribuïda la pàtria potestat dels menors.

"Malgrat les advertències públiques i els diferents requeriments per escrit a la DGAIA", que de vegades no facilita un allotjament immediat per a aquests menors, alguns 'mena' continuen acudint a les dependències policials, on "pernocten i viuen en pèssimes condicions", ha afegit el sindicat.

Els sindicats consideren que "no han tingut més remei que prendre mesures" davant l'afectació del servei i dels menors que, segons el comunicat, "sobreviuen amb el menjar que els mateixos agents els compren".

Fa dues setmanes, asseguren, la conselleria d'Interior va corregir la "negativa pública i continuada" de la DGAIA, que defensava que ja no persistia aquesta situació de desemparament dels 'menes'.

El conseller Miquel Buch va admetre el dia 16 que les comissaries dels Mossos d'Esquadra no són un lloc apropiat per acollir a aquests joves perquè no són delinqüents, però no va posar cap data límit per impedir que segueixin passant la nit en dependències policials.