Societat 12/03/2012

Els sindicats se senten avalats per les concentracions d'ahir per reclamar modificacions a la reforma laboral

En un debat a 'Els matins' de TV3, els representants de les patronals reconeixen que es podrien introduir algunes millores a la reforma laboral, però critiquen "la mala imatge" que donarà la vaga general del 29-M sobre la "credibilitat" espanyola

Ara
2 min

BarcelonaLes manifestacions que es van fer ahir diumenge arreu de Catalunya contra les retallades i contra la reforma laboral satisfà els sindicats per la gran afluència de treballadors que hi va haver. Malgrat el ball de xifres al respecte, Joan Carles Gallego, líder de CCOO a Catalunya, diu que els sindicats en "surten reforçats" perquè demostren que la societat "està conscienciada". Josep Maria Álvarez, líder d'UGT, considera que els carrers de Catalunya i Barcelona van ser un "clam per exigir a Rajoy que s'assegui a negociar i per exigir a Mas que abandoni el seu suport incondicional a Rajoy". El secretari general de Pimec, Antoni Cañete, ha valorat negativament les concentracions per "la imatge que donen", que suposa "un perjudici".

La reforma laboral ha centrat el debat entre els líders sindicals i patronals a 'Els matins' de TV3. En aquest sentit, diuen que els "pensionistes, treballadors i aturats" que es van concentrar ahir diumenge en moltes manifestacions convocades per sindicats els avalen per demanar a Rajoy que no actuï unilateralment i que s'introdueixin modificacions a la reforma per evitar que només serveixi per empitjorar les condicions laborals amb "un acomiadament més barat". Així, tant Gallego com Álvarez han negat la utilitat de la reforma laboral i han assegurat que no hauria de generar "entrebancs" en la recuperació econòmica ni apostar pels treballadors d'"d'un sol ús".

L'alternativa que proposen els sindicats consistiria a fer uns canvis jurídics que incentivessin "la innovació, la tecnologia, la reinversió dels beneficis, la qualificació laboral i la carrera professional". Des del punt de vista de Gallego no és "ni justa ni necessària", una consideració que nega el líder de la patronal Pimec, Antoni Cañete, que assegura que ells també fan "propostes de millora" de la reforma laboral. Els representants patronals també admeten que és possible que algunes empreses "aprofitin per acomiadar més barat".

El líder sindical d'UGT, Josep Maria Álvarez, diu que el nombre d'acomiadaments, des que la reforma laboral està en vigor, s'ha triplicat. Es tracta d'una realitat que els dos representants de la patronal asseguts a 'Els matins' han contestat unànimement. Han dit que s'ha de confiar en el futur per veure els resultats de la reforma laboral i que no ens hem de centrar en el "curt termini".

Els dos representants han admès que la llei podria ser millor i que s'hi podrien "introduir millores", algunes de les quals estan consensuades amb els sindicats. Tot i això, tant Cañete com David Garrofé, secretari general de Cecot, s'han centrat durament a criticar la vaga general que han convocat els sindicats per al 29 de març a tot l'Estat; consideren que fa perdre "credibilitat" a nivell internacional i que no és adequada en relació amb la situació del mercat laboral, que obligava a "prendre decisions valentes", en justificació de la reforma empresa pel govern de Rajoy.

stats