Síria, la República Centreafricana, Lampedusa...: per qui prega el Papa el dia de Nadal

Francesc repassa els conflictes mundials, clama contra la violència i avisa que cal ajudar els desplaçats, refugiats i immigrants en el seu discurs abans de la benedicció 'Urbi et orbi'

El papa Francesc ha dedicat aquest dimecres el missatge del primer Nadal del seu pontificat a demanar la pau per als llocs del món on regna la violència i també ha tingut paraules per als immigrants i les víctimes de les catàstrofes naturals.

El Papa ha sortit al balcó de la Lògia central de la basílica de Sant Pere per a la tradicional benedicció 'Urbi et orbi' ('A la ciutat i al món') i ha va començat el seu missatge dient en italià: "Germans i germanes de tot el món: Feliç Nadal!".

En el seu missatge ha recordat "les guerres que destrossen tantes vides i causen tant de patiment " i després en un llarga pregària ha anat enumerant els llocs de la Terra on hi ha conflictes i ha pregat perquè hi arribi la pau.

Una pau, ha dit, "que no és un equilibri de forces oposades. No és pura façana", que amaga lluites i divisions. "La pau és un compromís quotidià, que s'aconsegueix comptant amb el do de Déu, amb la gràcia que ens ha donat en Jesucrist", ha avisat.

Davant d'una plaça de Sant Pere a la qual han acudit 70.000 persones, segons dades del Vaticà, Jorge Bergoglio ha recordat "els nens que són les víctimes més vulnerables de les guerres", però ha instat també a pensar "en la gent gran, en les dones maltractades i en els malalts".

Repàs de les guerres al món
"Seguim resant al Senyor perquè l'estimat poble sirià es vegi lliure de més sofriments i les parts en conflicte posin fi a la violència i garanteixin l'accés a l'ajuda humanitària", ha dit quan ha començat a analitzar la situació internacional.

També ha recordat la República Centreafricana, "sovint oblidada pels homes" i ha demanat a Déu que "regni la pau també en aquella terra, turmentada per una espiral de violència i de misèria, on moltes persones no tenen sostre, aigua ni aliment, sense el mínim indispensable per viure".

"Que es consolidi la concòrdia al Sudan del Sud, on les tensions actuals ja han provocat víctimes i amenacen la pacífica convivència d'aquest jove Estat", ha dit també.

El primer papa llatinoamericà ha suplicat que es "converteixi el cor dels violents, allà on es trobin, perquè deposin les armes i emprenguin el camí del diàleg" i ha demanat a Déu que vetlli "per Nigèria, marcada per contínues violències que no respecten ni els innocents ni els indefensos".

També ha fet pergat perquè arribi la pau a Palestina i Israel, on s'espera que viatjarà l'any que ve. "Beneeix la terra que vas triar per venir al món i fes que arribin a feliç terme les negociacions de pau entre israelians i palestins", ha afegit.

I no ha oblidat l'Iraq i ha demanat que "es guareixin les nafres de l'estimada terra assotada encara per freqüents atemptats" .

Pels cristians del món i pels refugiats i els immigrants
"Protegeix tots aquells que pateixen persecució a causa del teu nom. Encoratja i conforta els desplaçats i refugiats, especialment a la Banya d'Àfrica i a l'est de la República Democràtica del Congo", ha suplicat a Deú el pontífex.

El Papa, que va triar l'illa de Lampedusa com el seu primer viatge a Itàlia, ha demanat a Déu "que els emigrants, que busquen una vida digna, trobin acollida i ajuda".

"Que no assistim de nou a tragèdies com les que hem vist aquest any, amb els nombrosos morts a Lampedusa", ha afegit.

El Papa també ha resat resar perquè "El Nen de Betlem toqui el cor de tots els involucrats en el tràfic d'éssers humans, perquè s'adonin de la gravetat d'aquest delicte contra la humanitat".

Ha tingut un pensament també "pels nens segrestats, ferits i assassinats en els conflictes armats, els quals es veuen obligats a convertir-se en soldats".

I en aquesta pregària de Nadal ha recordat com "la cobdícia i l'egoisme dels homes explota indiscriminadament el planeta i ha demanat "protecció" per a aquells que han patit desastres naturals, com el poble filipí assotat pel tifó .

El pontífex ha acabat el seu missatge demanant que "deixem que el nostre cor es commogui". "No tinguem por que el nostre cor es commogui. Ho necessitem. Deixem que s'escalfi amb la tendresa de Déu. Les carícies de Déu no fan ferides i ens donen la pau i la força que necessitem", ha afegit, improvisant.

Després del missatge, el pontífex ha impartit com és tradició la benedicció 'Urbi et orbi'.