Històries de vida
Societat 26/11/2011

Sola al continent glaçat

Una jove britànica emprèn en solitari i amb esquís una ruta inexplorada per l'Antàrtida. Ha començat l'expedició aquest divendres

Marta Bausells
2 min
L'evolució del viatge es pot seguir al seu compte de Twitter, @felicity_aston, i a   www.kasperskyonetransantarcticexpedition.com.

BarcelonaFelicity Aston és a punt de fer història als 33 anys. Si aconsegueix els seus objectius, d'aquí uns 70 dies es convertirà en la primera dona que creua l'Antàrtida sola. També serà la primera persona a fer-ho només utilitzant la força dels músculs: viatja amb esquís. Recorrerà, a més, una ruta mai esquiada per les muntanyes Transantàrtiques.

Després d'esperar dues setmanes que les condicions meteorològiques ho permetessin, Aston va poder volar dijous al punt inicial de Ross Ice Shelf, on aquest divendres va agafar els esquís per començar l'expedició Kaspersky one transantarctic expedition, de més de 1.700 quilòmetres. Ahir a la tarda feia els primers tuits sobre el terreny: "Sola" i "Esmorzant mirant les muntanyes: caldrà un temps per acostumar-se al silenci".

Jornades intenses

Cada dia, passarà entre 8 i 12 hores viatjant, i carregant alhora dos trineus plens de menjar i equipaments comprimits -ara pesen uns 80 quilos-. Als vespres, a la tenda, també estarà ocupada fonent neu per fer aigua, preparant àpats, assecant la roba gelada, fent la trucada diària per informar de la seva posició, reparant-se els peus o preparant-se per a l'endemà. Per aguantar condicions extremes, ha passat una preparació física rigorosa basada en la resistència, però els viatges polars representen més un repte mental que un de físic, assegura aquesta britànica que va descobrir la muntanya als 7 anys.

"L'èxit o el fracàs tenen molt més a veure amb el que passa al teu cap que amb la mida dels teus músculs", explicava fa uns dies en una entrevista per e-mail. Viatjar sola, a més, suposa un gran canvi, ja que "la persona en problemes mai és la que se n'adona, sempre és algú altre qui nota que està agafant massa fred o que es comporta d'una manera estranya". Això l'angoixava: "Tinc por de no poder confiar en el meu propi cervell, en el meu seny". En lloc d'això, haurà de qüestionar i repensar cada decisió.

Podeu llegir el text complet a l'ARA PREMIUM.

L'evolució del viatge es pot seguir al seu compte de Twitter, @felicity_aston, i al web de l'expedició.

stats