Societat 03/08/2011

Solsona aplega els nous talents de la música clàssica

Solsona es convertirà entre el 10 i el 22 d'agost en la capital catalana dels nous talents musicals. Alumnes i professors de l'Acadèmia de Música, que celebra el desè aniversari, hi faran 26 concerts.

Dani Sánchez
2 min
Solsona aplega els nous talents de la música clàssica

Barcelona.La pau que es respira a Solsona durant el mes d'agost va fer pensar al violoncel·lista alemany Peter Thiemann que aquesta població lleidatana seria l'escenari ideal per a l'aprenentatge de la música clàssica. Fa 10 anys hi va ubicar l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) i, des d'aleshores, 450 músics d'arreu del món s'hi han acostat per millorar la seva tècnica instrumental. En l'edició d'enguany, que començarà el dimecres 10 d'agost, hi participaran 65 alumnes de 22 nacionalitats diferents, entre els quals n'hi ha 17 de catalans.

L'AIMS compta amb un equip de professorat internacional, format per destacats solistes de les principals orquestres europees, com ara el primer concertino de l'Orchestre de la Suisse Romande de Ginebra, Sergey Ostrovsky, i el professor de l'Escola Superior de Música Saarbrucken, Gustav Rivinius. Però si hi ha alguna cosa que la diferencia d'altres escoles d'estiu és el Festival de l'AIMS.

Durant els 12 dies lectius de l'Acadèmia els alumnes fan doblet: classes al matí i concerts a la tarda. Això, d'acord amb el director artístic, Peter Thiemann, fa que els alumnes "experimentin els mateixos nervis davant els directes que un professional" i els ajuda "a formar-se més de pressa", ja que suposa una immersió en el món professional amb un ritme de treball frenètic.

Alumnes internacionals

L'Acadèmia atrau talent d'arreu del món, de fet, durant els 10 anys que fa que funciona, hi ha hagut alumnes de 50 països diferents i això "permet veure quin tipus de formació es rep en cada país i estimula un tipus de competitivitat sana entre els estudiants", explica Thiemann. El premi per als que ho facin més bé serà fer de solista al concert del dia 21 al Teatre Comarcal de Solsona, en què els alumnes més avançats podran demostrar els coneixements adquirits amb les classes magistrals. "És una oportunitat de veure joves talents que compleixen amb els criteris professionals més exigents, malgrat la seva edat", assegura Thiemann.

Solsona serà fins al 22 d'agost un formiguer de talent musical amb actuacions diàries dels professors i alumnes de l'Acadèmia. En total, faran 26 concerts -la majoria a la capital del Solsonès, però també en altres pobles de la comarca i a Manresa, Cardona i Mollerussa- entre els quals destaquen l'inaugural, a càrrec dels professors, i el de clausura, un concert gratuït de l'organista Johannes Geffert a la basílica de Montserrat. Els alumnes també oferiran quatre concerts gratuïts davant la catedral de Solsona i cinc actuacions en hospitals i centres d'assistència "per apropar la música als que no ens poden venir a veure", apunta Thiemann.

stats