Societat 27/03/2012

El Suprem obre la porta a la demolició del polèmic hotel El Algarrobico

L'establiment es troba a pocs metres de la platja, al parc natural del Cabo de Gata, i acumula 20 plets des de la seva construcció, el 2003

Agències
2 min
Una imatge d'arxiu del polèmic hotel 'El Algarrobico' a Cabo de Gata. EFE/Carlos Barba

AlmeriaEl polèmic hotel El Algarrobico, construït a la vora del mar en el parc natural de Cabo de Gata, té els dies comptats.

El Tribunal Suprem ha emès una sentència aquest dimarts que estableix en 100 metres la distància mínima entre l'establiment i el mar, fet que el converteix en il·legal. La decisió ja l'havia pres l'Audiència Nacional i havia estat recorreguda per l'Ajuntament de Carboneras, la localitat on es troba l'hotel, que defensava que aquesta distància baixés fins a 50 metres. El Suprem ho ha rebutjat avui.

Les entitats ecologistes han celebrat la sentència i asseguren que obre la porta a la demolició de l'hotel. José Ignacio Domínguez, advocat de Greenpeace, ha explicat que l'única opció possible ara és tirar l'establiment a terra perquè per fer complir la llei s'hauria de demolir almenys la meitat de l'edifici. L'entitat ha exigit avui al govern espanyol i a la Junta d'Andalusia que iniciïn els tràmits per a aquest enderrocament. Pilar Marcos, responsable de la campanya de costes de l'organització, ha dit que ara les dues administracions "ja tenen el que volien, una sentència que no es pot recórrer que declara que gairebé la meitat de l'edifici està construït il·legalment", i ha afegit que "ara ja no queden excuses".

El procés legal contra El Algarrobico es va obrir l'any 2003 –quan es va autoritzar a l'Ajuntament la construcció de l'hotel– i compta amb una vintena de plets oberts. El permís d'obres que es va concedir en aquell moment es basa en un pla parcial d'urbanització del sector, amb data de maig de 1988, que s'havia d'haver revisat per adaptar-se a la llei de costes que es va aprovar el juny d'aquell mateix any, però que no es va fer. Aquest detall va permetre que l'hotel no respectés els 100 metres obligatoris entre la línia de la costa i la primera construcció.

stats