EDUCACIÓ
Societat 08/05/2015

El Suprem avala el 25% de l'ús del castellà a dues escoles on les famílies n'havien sol·licitat un 50%

El Suprem troba "raonable" el percentatge que havia fixat el TSJC. Les dues famílies demanaven que la proporció de castellà es fixés en un 50% mentre que la Generalitat volia que es retirés

Elisabet Escriche
3 min
escola

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha avalat la decisió que va adoptar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fixar en un 25% l'ús del castellà a dues escoles catalanes, les Escolàpies de Sabadell i l'institut Alba del Vallès a Sant Fost de Campsentelles. Els familiars dels dos alumnes -el de Sant Fost ja ha acabat l'educació obligatòria- van decidir recórrer al Suprem per demanar que s'incrementessin les classes en castellà fins a un 50% mentre que la Generalitat va sol·licitar que es retirés el 25% fixat per TSJC.

En dues sentències del 23 i 28 d'abril (que es van deliberar el 14 d'abril), els magistrats rebutgen els recursos de les dues parts i argumenten els motius pels què consideren "raonable i proporcionat" el percentatge del 25% d'hores lectives en castellà.

Segons la Sala, aquest barem s'adequa al contingut de la sentència que va obligar a la Generalitat a impartir classes en castellà i és "ajustat a la consecució de l'efectivitat de l'ensenyament del castellà".

Per aquest motiu desestima els recursos dels dos pares que demanaven que la proporció fos del 50% perquè considera que conclouen erròniament que en aquella sentència s'establia que la normalització lingüística s'havia assolit plenament a Catalunya, i que per tant les dues llengües s'havien d'impartir en la mateixa proporció.

El Suprem també desestima el recurs de la Generalitat que considerava que el TSJC havia suplantat les seves competències en fixar un percentatge concret. Segons els magistrats, el TSJC va haver de "suplir" l'incompliment de l'Administració, "que ha desistit d'aquesta potestat i que desatès els successius requeriments de la Sala per executar la sentència".

Per aquest motiu, segons el Suprem, el fet que el TSJC fixés un percentatge "no constitueix una inaplicació dels preceptes corresponents a l'Estatut d'autonomia i la llei catalana d'educació", sinó que només busca "donar compliment als mateixos en els termes que se segueixen de la doctrina del Tribunal Constitucional".

En aquest sentit, el Suprem afirma que el TSJC va atorgar a la Generalitat de Catalunya "diverses i reiterades oportunitats per dur a efecte el que s'havia ordenat a la sentència" perquè garantís l'establiment del castellà com a llengua vehicular.

Recorda que a l'últim requeriment del 14 de novembre del 2013, el TSJC va incidir en la necessitat que l'Administració fixés aquest percentatge i va advertir que, si no ho feia, seria el mateix TSJC qui l'establís, que "és el que finalment va passar".

El Suprem va més enllà d'avalar el percentatge del 25% i assegura que cal incloure a les aules catalanes "una altra matèria o assignatura de caràcter troncal" en castellà, perquè amb el model actual el castellà queda reduït a "l'objecte d'estudi d'una assignatura més", quan cal que sigui llengua "vehicular".

Els magistrats també rebutgen l'atenció individualitzada que proposava la Generalitat per donar compliment a la sentència. Recorden que el Suprem ja ha negat aquesta possibilitat "reiteradament" perquè "condueix a una situació de discriminació pràcticament idèntica a la separació en grup per raó de la llengua habitual".

Rigau: "No té impacte sobre tot el sistema educatiu"

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que ha conegut la decisió del Suprem mentre realitzava una roda de premsa ha insistit aquest divendres que el que fa el TS és avalar la postura del TSJC a "dos casos particulars". "No té impacte sobre tot el sistema", ha deixat clar la consellera. A més, Rigau ha matisat que el Suprem li correspon atendre casos particular però en cap cas "pot canviar un model lingüístic fixat per una llei aprovada al Parlament de Catalunya".

stats