El Suprem prohibeix a l'Estat subvencionar entitats ecologistes perquè és competència autonòmica

El tribunal recorda que el govern espanyol només pot fer legislació bàsica en medi ambient

El Tribunal Suprem ha anul·lat un reial decret del govern espanyol del 2013 que establia les bases per concedir subvencions a ONG i entitats ecologistes i de protecció ambiental, en considerar que això és competència autonòmica. Així, estima un recurs presentat per la Generalitat, en considerar que el govern espanyol només pot dictar legislació bàsica, però la gestió ambiental és una " responsabilitat intrínsecament autonòmica".

Per tot això, conclou que el decret vulnerava les competències executives de la Generalitat en aquesta matèria i rebutja la petició de l'Advocacia de l'Estat que pretenia que el decret es pogués aplicar a tot arreu menys a Catalunya. El TS recorda que la Constitució és força clara en aquest àmbit i que també hi ha sentències del mateix Suprem i del TC que reforcen l'anul·lació d'aquest decret.

De fet, el Suprem fa una comparativa entre aquest assumpte i el que va resoldre al juny respecte a les subvencions socials i donava la raó a la Generalitat, però també cita la sentència posterior i més recent, d'aquest mes de març, en què r ebutjava la petició del Govern en relació amb el repartiment estatal dels fons provinents de l'IRPF.