Societat 16/04/2012

El Suprem ratifica el rebuig a l'ús preferent del català a l'Ajuntament de Barcelona

El TS no accepta el recurs que havia presentat el consistori després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suspendre punts que defensaven l'ús únic o preferent de la llengua catalana a l'administració. Considera que mantenir-los seria un prejudici "difícil o impossible" de reparar per al castellà

M.ortega
1 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspenia de forma cautelar articles referents a l'ús del català del reglament de l'Ajuntament de Barcelona. El Suprem considera que mantenir aquests punts causaria un prejudici de "difícil o impossible reparació" per al castellà. En concret, els punts en qüestió –aprovats el 2010– feien referència, per exemple, al fet que el consistori redacti les seves comunicacions internes en català, així com les actes de les sessions plenàries o de les comissions municipals. A més, també es refereixen als rètols informatius del mateix ajuntament, que s'estipulava que es farien en català.

La suspensió cautelar també s'ha d'aplicar, segons la sentència del TSJC, a l'ús preferencial del català en les intervencions orals del personal del consistori –sempre que l'interlocutor no demani ser atès en castellà–, a la retolació pública o als registres administratius. En total, la suspensió, que estava pendent de la resolució del recurs, afecta set punts del reglament que estipulaven l'ús únic o preferent del català a l'administració. En el moment de redactar-la, l'equip de govern (PSC) va assegurar que es tractava d'una manera d'oficialitzar l'ús "normal" del català a l'Ajuntament de Barcelona. El consistori defensava amb el recurs que ha quedat rebutjat que el manteniment dels articles impugnats no alterava l'efectivitat de la sentència final sobre la legalitat del reglament lingüístic en conjunt.

El TSJC va estudiar el text del reglament a instàncies del grup municipal del PP a Barcelona i va basar la seva decisió en la sentència del Tribunal Constitucional per a la retallada de l'Estatut i l'equiparació en ús de català i castellà.

stats