El Suprem tomba definitivament la taxa de l'Ajuntament de Barcelona pels pisos buits

El TSJC ja va anul·lar la mesura perquè considerava que el consistori no tenia competència

Cop definitiu a la taxa per lluitar contra els pisos buits que havia impulsat el govern municipal d'Ada Colau el 2016. La regulació preveia que els particulars i empreses que tinguessin un pis buit a la ciutat durant més de dos anys paguessin una taxa de 633 euros. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va anul·lar la mesura l'estiu del 2017, arran d'un recurs de l'Associació Espanyola de la Banca, al·legant que el consistori no tenia competència per regular sobre aquesta matèria. Ara el Suprem valida aquesta primera sentència i tomba definitivament l'impost municipal.

El TSJC anul·la la taxa de l'Ajuntament de Barcelona que grava els pisos buits

L'Ajuntament de Barcelona havia presentat un recurs de cassació davant de la primera sentència del TSJC, però el Suprem l'ha desestimat. El consistori al·legava que dos articles de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i de la Llei Reguladora del Règim Especial del municipi de Barcelona facultaven l'Ajuntament per poder regular aquesta matèria. El Suprem considera que la Generalitat és qui té la competència per regular sobre aquest assumpte i que en cap moment ha habilitat Barcelona o cap altra ciutat per poder fer-ho.

La sentència del TSJC sí que concretava que el consistori barceloní pot implementar mesures fiscals per incentivar l'ocupació d'habitatges buits o que penalitzin la desocupació permanent i injustificada per més de dos anys, però sempre en el marc establert de l'impost sobre habitatges buits, creat per llei al Parlament.


Més continguts de