16/01/2016

La Supreme Eiye “controlava la comunitat nigeriana a Catalunya”

4 min
Els Mossos s'enduen un detingut d'un dels edificis que s'estan escorcollant durant la macrooperació contra la màfia nigeriana de prostitució / PERE VIRGILI

BarcelonaLa Supreme Eiye Confraternity, la màfia que els Mossos van desarticular fa dos mesos amb l’operació Bennu en diferents poblacions de l’àrea metropolitana, tenia “el control operatiu de la comunitat nigeriana” a Catalunya. No només es dedicava al tràfic de dones per forçar-les a prostituir-se -en subjugava un centenar- sinó que els seus tentacles s’escampaven més enllà de l’activitat criminal, segons el cap de l’àrea central de crim organitzat dels Mossos, l’inspector Antoni Rodríguez.

Durant un any i mig d’investigació, els policies de la unitat de tràfic d’éssers humans van comprovar que la Supreme Eiye s’havia infiltrat a l’Associació Nigeriana de Catalunya, la principal entitat formal del col·lectiu. Segons Rodríguez, l’associació té relacions amb el govern nigerià i l’ambaixada a Madrid, i a la pràctica actua de “paraconsolat” d’aquell país. Assegura que van comprovar que la màfia “la controlava” per mitjà d’un “lideratge informal” que “usurpava” les funcions dels dirigents legítims de l’entitat. La Supreme Eiye també tenia “relacions” amb responsables d’algunes de les esglésies freqüentades pels nigerians a Catalunya.

La màfia -sorgida d’una secta estudiantil nigeriana- també controlava la resta d’activitats delictives de la comunitat a Catalunya. Des de les estafes fins al tràfic de drogues, els robatoris i qualsevol mena de crim. Segons l’inspector, s’aprofitava de la seva estructura per exigir un “cànon” als altres delinqüents que hi pogués haver entre la comunitat. Fins i tot tenia poder pel que fa als treballadors legals, que per estalviar-se comissions a l’hora de fer transferències al seu país, de vegades feien ús de les estratègies que l’organització tenia per blanquejar diners, ja que els era més barat.

La Supreme Eiye “controlava la comunitat nigeriana a Catalunya”

Grup potent i desconegut

Tot plegat donava a la Supreme Eiye Confraternity un gran poder sobre la comunitat nigeriana a Catalunya. Els Mossos van poder identificar mig centenar de membres i, amb l’operació, en van arrestar 23. Rodríguez avisa que aquesta mena de grups “són estructures molt potents” però la majoria de població no les nota ni sap que existeixen “perquè afecten un col·lectiu concret, el nigerià, que no té relació amb altres grups” i és “impermeable” a la societat autòctona. De fet, a l’hora d’investigar aquesta màfia els Mossos han tingut poc suport internacional i han trobat que les altres policies occidentals tenen poca informació sobre la Supreme Eiye -o que la que tenen no la volen donar-. Tot i això, després de l’operació del novembre han rebut nombroses peticions d’informació.

La Supreme Eiye és una màfia internacional amb grups actius a bona part del món. Té “una estructura basta, ampla, pluridelictiva, que viu de l’explotació de negocis externs”, segons Rodríguez. És una organització amb petites franquícies criminals repartides per tot el món que “esprem per alimentar la seva estructura” i que fins i tot es dedica al contraban de petroli. El seu negoci principal, però, és el tràfic de dones per a la prostitució forçada.

Menors prostituïdes

La denúncia que va servir per començar un any i mig d’investigacions la va fer una víctima que havia tocat fons. “Cadascú té el seu límit i ella no va poder més”, explica l’inspector. “Estava en un estat mental deplorable”. Ja no tenia res a perdre després d’acumular violacions i agressions, i ho va denunciar tot a la policia. La van tractar com un testimoni protegit i a partir del que els va dir van començar a estirar el fil. Els Mossos han identificat un centenar de víctimes de la Supreme Eiye, incloses tres menors d’edat -una tan sols tenia 14 anys- i una dona que estava embarassada. La majoria es prostituïen a la Rambla de Barcelona, encara que la màfia també controlava dones al Camp Nou, la Vila Olímpica i Mataró.

Els Mossos ja coneixien la Supreme Eiye Confraternity i els seus mètodes. El 2012, en l’operació Moai, ja havien decapitat l’organització i no era la primera vegada que la colpejaven. Per això aquesta última operació es va anomenar Bennu -una mena d’au fènix en la mitologia egípcia-. De la vintena de detinguts de llavors, deu van arribar a judici al novembre, i el cas està pendent de sentència. Aquesta vegada Rodríguez assegura que han pogut arrestar “tot el comitè executiu” del “niu” de Barcelona de la màfia, el segon més important de l’Estat i el que controla Catalunya.

Els líders els escullen, votant, els lords, els membres de rang més alt de la màfia. Abans de l’operació els Mossos van descobrir que el grup es preparava per a unes noves eleccions. Ara tot això ha quedat aturat, encara que l’inspector no dubta que la Supreme Eiye es regenerarà “mentre hi hagi demanda” i que algunes de les víctimes ja tornen a ser a la Rambla prostituint-se per pagar el deute que tenen amb la màfia per haver-les portat a Catalunya, que pot arribar als 50.000 euros.

stats