Societat 06/07/2012

Les targetes de transport s'unificaran el 2014 en un únic model amb tecnologia sense contacte

El nou sistema, que sortirà a concurs la primavera de 2013, es podria implantar també a altres serveis com el Bícing, els taxis, els aparcaments i altres sistemes de mobilitat

Albert Balanzà
1 min
El gest de validar la targeta passaria a ser similar al dels transports públics de Londres, en què només s'ha d'acostar a un lector.

BarcelonaCatalunya tindrà a partir del 2014 un nou sistema tarifari basat en tecnologia sense contacte, amb fórmules de descompte personalitzades en funció de l'ús que es faci del transport públic: la T-Mobilitat, que substituirà tots els títols actuals i que incorporarà un xip que permetrà seguir la mobilitat de cada viatger. Els usuaris podran escollir entre el prepagament d'aquesta targeta o bé el pagament a final de cada mes a través de la domiciliació bancària de la factura i, en els dos casos, el preu del viatge disminuirà conforme que augmenti la utilització del servei.

La T-Mobilitat també estarà disponible en un suport de cartró, però en aquest cas no s'aplicaran els descomptes per ús i els clients pagaran un preu fix per viatge. El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, ha explicat que la tecnologia es basa en un xip i una antena i que es podria implantar, a més d'una targeta, en altres suports com rellotges, polseres o fins i tot en els telèfons mòbils que disposin de la tecnologia NFC (Near Field Communication).

"El canvi no suposarà cap cost addicional per a l'administració pública ni per als usuaris" i es finançarà amb la baixada dels costos de gestió del sistema actual -basat a la banda magnètica-, la disminució del frau i nous ingressos procedents de mercadotècnia i de la venda del marc tecnològic aplicat, que és d'origen català. La setmana que ve el consell de l'ATM iniciarà el procés per contractar l'empresa que assumeixi el canvi i l'adjudicació es realitzarà en la primavera de 2013. Font ha explicat que, també a llarg termini, el sistema es podria implantar en el Bicing, els taxis, els aparcaments o altres elements de mobilitat.

stats