Societat 19/10/2012

El TC sentencia que la justícia és una competència de l'Estat i deixa clar que el català no pot ser un requisit

El Parlament va presentar el 2004 un recurs d'inconstitucionalitat contra l'última reforma de la llei orgànica del Poder Judicial

Acn
2 min

MadridEl Tribunal Constitucional ha desestimat un recurs d'inconstitucionalitat presentat el 25 de març del 2004 pel Parlament en contra de l'última reforma de la llei orgànica del Poder Judicial. En la sentència, el TC referma que la justícia és una competència espanyola i que per tant els funcionaris de justícia tenen caràcter estatal. Això significa que el català només serà un mèrit a la justícia, i no un requisit. El Parlament va recórrer contra més de 30 punts de la llei orgànica del Poder Judicial, que havia reformat un any abans el govern de José María Aznar, en considerar que envaïa competències de la Generalitat. Segons el TC, però, Catalunya només té competències en el personal no judicial de Justícia.

El Tribunal Constitucional, en una sentència del 20 de setembre feta pública aquest divendres, recorda que l'article 149.1.5 de la Constitució atribueix a l'Estat la competència exclusiva sobre l'administració de Justícia. Segons afirma a la interlocutòria, la sentència de l'Estatut ja establia que les competències només es refereixen al personal no judicial.

Això afecta el català. La sentència deixa clar que en les convocatòries per a llocs de treball de les comunitats autònomes amb competències assumides i que tinguin una llengua oficial "es valorarà com a mèrit el coneixement oral i escrit" d'aquesta llengua. Només en determinats llocs de treball, "quan de la naturalesa de les funcions se'n derivi l'exigència" la llengua podrà "considerar-se requisit exigible".

A més, recorda que el caràcter "nacional" del cos de funcionaris "impedeix la designació dels membres dels tribunals qualificats per part de la Generalitat de Catalunya".

La Generalitat només té competència sobre el personal no judicial al servei de l'administració de Justícia, fet que inclou la regulació de l'organització del personal en cossos i escales, el procés de selecció, la promoció interna i la formació, la provisió de destinacions i ascensos, les retribucions, la jornada laboral, etc.

stats