TMB perita els danys dels grafiters per presentar denúncia

Una trentena de vàndals van assaltar un metro i alguns van agredir tres passatgers

La companyia Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) està peritant avui els danys causats per una trentena de grafiters que diumenge a la matinada van assaltar un metro. Alguns d'ells van agredir els passatgers, entre els quals una dona embarassada, que els havien recriminat l'acció.

Segons ha informat a Efe un portaveu de TMB, el peritatge de danys es fa com a pas previ a la interposició de la corresponent denúncia als Mossos d'Esquadra, que ja investiguen els fets.

Tot i que els danys causats pels vàndals encara no s'han avaluat, els experts calculen que probablement seran d'uns quants milers d'euros, perquè els grafiters, que van actuar de manera organitzada, van aconseguir pintar el tren sencer pels dos costats.

Els fets van passar diumenge cap a les 3.48 quan un grup de 34 grafiters van accionar el fre d'emergència d'un comboi de la línia 4 del metro, parat a l'estació de Maragall, per fer-hi pintades.

Segons TMB, una part del passatge va mostrar el rebuig a l'acció i alguns dels passatgers van ser increpats i agredits pels autors de les pintades.

Una dona embarassada va ser ruixada amb pintura d'esprai a la cara i dues persones més van ser sacsejades i van rebre cops a la cara, tot i que després de ser ateses pels serveis mèdics cap presentava lesions importants.

Les tres persones agredides també han manifestat la intenció de presentar denúncia pels fets.

Els agressors es van dispersar en grups i van fugir pels vestíbuls de la línia 4 i de la línia 5 de l'estació de Maragall, per on van sortir a l'exterior.

Durant la fugida, un presumpte integrant del grup va poder ser retingut pels membres de seguretat del metro i va ser posat a disposició dels Mossos d'Esquadra.

El detingut portava material per pintar el tren i una càmera tipus Go-pro per gravar l'acció vandàlica.

Un portaveu de TMB ha insistit que el metro de Barcelona acostuma a ser objecte diari d'accions vandàliques de grafiters, un moviment que, segons la companyia, ha evolucionat "cap a comportaments de delinqüència organitzada".

TMB considera que aquesta mena de vandalisme grafiter és avui el principal problema en l'àmbit de la seguretat per als operadors ferroviaris a Espanya.

De fet, segons les mateixes fonts, el metro de Barcelona pateix cada dia dos intents d'intrusions de grafiters, alguns dels quals són impedits pels vigilants.

Durant les últimes setmanes, els vàndals també han pintat el vagó històric del metro de Can Buxeres i han causat desperfectes a l'estació de Vilapicina.