SOCIETAT
Societat 08/03/2012

El català a l'escola, pendent del TSJC

Els jutges estan reunits des de les 9.30 h per deliberar sobre el model d'immersió lingüística. Partits i societat civil exhibeixen consens a l'espera de la decisió

Laura Díaz-roig
3 min
FRONT COMÚ 
 La consellera d'Ensenyament  i el secretari general del departament es van reunir ahir amb polítics del PSC, ERC, ICV-EUiA, SI i CiU.

BarcelonaLa decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el català a l'escola s'allarga. El lletrat d'una de les parts implicades ha abandonat la seu del TSJC i, segons ha assegurat, no hi ha de tornar fins, com a mínim, a les 13 h, després que l'avisin per telèfon. Per tant, com a mínim fins les 13 h no es comunicarà la deliberació.

El ple de la sala contenciosa administrativa està reunit altra vegada des de dos quarts de deu del matí per estudiar el recurs de la Generalitat contra la interlocutòria que obliga que el castellà sigui la llengua vehicular a l'escola, en compliment d'unes sentències del Tribunal Suprem.

Els magistrats es van reunir ahir durant quatre hores i van ajornar les deliberacions fins aquest dijous. La sala està formada per 24 magistrats i fan falta, com a mínim, 13 vots per acceptar o rebutjar el recurs presentat per la Generalitat. Les parts han estat citades a les 11 del matí i ara les tornaran a citar a partir de les 13 hores.

'El Punt Avui' dóna per fet que el TSJC buscarà una fórmula salomònica: avalarà en general el model del català a l'escola i farà algun retoc a la norma per adaptar-la als casos particulars que han presentat el recurs que reclamava el castellà com a llengua vehicular. Fonts coneixedores del contingut de la deliberació citades pel diari asseguren que el pronunciament està "perfilat" i falta només el 'sí' al "redactat".

Unitat política i social en favor de la immersió

La imminència de la resolució del TSJC va propiciar ahir una imatge d'unitat poc habitual entre Govern, partits polítics –amb l'excepció de PP i Ciutadans– i societat civil. Les dues reunions de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, amb els grups parlamentaris que van aprovar la llei d'educació de Catalunya (LEC) i amb la plataforma d'entitats socials Som Escola, van voler posar de manifest l'ampli consens polític i social en favor de l'actual model lingüístic que hi ha a les escoles catalanes.

Tot i les evasives de tothom a l'hora de comentar possibles estratègies –unitàries o no– en cas d'una decisió judicial adversa a la immersió, la convocatòria improvisada a la conselleria d'Ensenyament ja era un toc d'atenció als magistrats respecte de la importància que el Govern i "el 85% dels diputats del Parlament de Catalunya" –com van destacar– atorguen al model lingüístic blindat per la LEC.

A la sortida de la reunió, la presidenta de la Fapac i membre de Som Escola, Imma Fuyà, va anunciar: "Estem preparats per si la resolució judicial sobre la immersió és negativa".

El recurs del Govern

El Govern va presentar el recurs al setembre per defensar el model d'immersió lingüística, en el qual s'esgrimia que el Tribunal Constitucional (TC), a través de diverses sentències, ja havia avalat la immersió lingüística. De fet, la sentència del TC sobre l'Estatut no va declarar inconstitucional el model.

Un altre dels arguments per reafirmar la legalitat del model és que la llei d'educació de Catalunya, que empara la immersió, és en aquests moments vigent i no ha sigut recorreguda en els aspectes que afecten directament aquest model.

Suspensió de l'ultimàtum

Pocs dies després de la presentació del recurs de la Generalitat, el TSJC va decidir suspendre l'ultimàtum de dos mesos que havia donat al departament d'Ensenyament per prendre les mesures oportunes perquè el castellà també fos llengua vehicular a l'escola. Aquest termini estava marcat en una interlocutòria del TSJC del juliol, però els magistrats van decidir suspendre d'ofici l'efectivitat d'aquesta interlocutòria mentre resolien el recurs del Govern, deliberació que es produirà avui.

stats