El Tribunal Superior de les Illes limita l'elecció de llengua a la primera matrícula

El tribunal ha donat la raó al sindicat STEI-i, que va presentar recurs contra una resolució del Govern Balear

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha dictat que la lliure elecció de llengua vehicular a l'ensenyament només es pot fer a la primera matrícula en educació infantil, o bé al primer cicle de primària en cas que l'alumne no hagi estat matriculat abans, segons ha informat l'STEI-i, el sindicat majoritari d'ensenyament a les Illes. Així, el TSJIB ha donat la raó al sindicat en el recurs que va presentar contra l'annex de la resolució sobre lliure elecció de llengua que va publicar el Govern Balear el 31 de maig de 2012.

Si bé la resolució emesa per l'antic conseller d'Educació, Rafel Bosch, recollia que la lliure elecció de llengua era un dret aplicable en el moment de matricular l'alumne per primera vegada, a l'annex que va publicar al BOIB figurava una instància en la qual les famílies que ja tenien fills escolaritzats podien triar entre el castellà o el català a tots els cursos de l'etapa d'infantil i al primer cicle d'educació primària.

L'STEI-i va recórrer l'annex per entendre que és contrari a la llei de normalització lingüística vigent des de 2004 i al mateix decret d'admissió de 2012 que només preveu que l'exercici d'aquest dret es pugui fer efectiu en el moment de la primera matrícula al centre, ja sigui a infantil o primària.

Segons el sindicat, la sentència del TSJIB del 19 de desembre "dóna la raó a l'STEI i tomba la resolució de l'antic conseller Bosch", en limitar l'exercici del dret a elecció de llengua al moment "en què es realitzi la matrícula a l'educació infantil o al primer cicle de primària, si és que abans no s'hagués realitzat matrícula en l'educació infantil".

L'STEI-i considera que l'annex mitjançant el qual el govern de les Illes va intentar que l'elecció de llengua es pugui fer en qualsevol matrícula "és una mostra més de la voluntat del govern de José Ramón Bauzá de fer tot el possible per arraconar el català a les aules de les Illes Balears , i d'atacar els drets lingüístics dels catalanoparlants".

El sindicat ha assenyalat que, malgrat els intents del govern del PP, el suport al primer aprenentatge en català per part de les famílies s'ha situat "molt per sobre" que en el cas del castellà.

Després de la sentència, l'STEI-i ha manifestat en la nota que es reafirma en la seva voluntat de "treballar per la plena normalització de la llengua catalana i per revertir les polítiques educatives i lingüístiques del govern de José Ramón Bauzá en contra de la llengua i la cultura de les Illes Balears".

Més continguts de