Societat 03/07/2012

Un jutjat de Tarragona paralitza cautelarment la plantació de cànnabis de Rasquera

La jutgessa suspèn el conveni amb l'Associació Barcelonesa Cannànica d'Autoconsum (ABCDA) i la creació de l'empresa municipal que havia d'emparar legalment la plantació

Acn
2 min
Rasquera diu 'sí' al cànnabis però no amb prou força

TarragonaEl jutjat del contenciós administratiu número 1 de Tarragona ha suspès cautelarment el projecte de la plantació de cànnabis de Rasquera (Ribera d'Ebre). La resolució arriba arran la presentació d'un recurs per part de la delegació del govern espanyol contra l'acord del ple que, a partir de l'impuls d'un pla anticrisi, aprovava la cessió d'uns terrenys de la localitat a l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) per a una plantació de marihuana. El contenciós suspèn cautelarment l'acord que va ratificar el conveni amb l'ABCDA i la creació de l'empresa municipal Rasquerana de Recerca i Interpretació de la Varietat Vegetal Cànnabis Sativa L (RRICA), que havia de gestionar la plantació.

La resolució del contenciós obert als jutjats de Tarragona sosté que en la decisió d'adoptar mesures cautelars els interessos de l'administració estatal prevalen sobre els de l'Ajuntament de Rasquera, que va presentar també els seus arguments contraris a la suspensió defensant la legalitat jurídica de la iniciativa. Concretament, la jutgessa creu que la continuïtat del funcionament de l'empresa municipal i la vigència de l'acord amb l'ABCDA podria envair les competències de l'Administració de l'Estat –i de la Generalitat de Catalunya– en matèria de salut pública i de seguretat ciutadana.

"Considerem que revesteix un grau d'interès major en la seva protecció cautelar que els interessos al·legats per l'Ajuntament de Rasquera, els interessos econòmics del qual es podrien veure rescabalats en cas de desestimació del recurs", apunta la resolució.

La jutgessa del contenciós justifica que la mesura cautelar aplicada en aquest cas intenta "salvaguardar que la futura sentència pugui ser complida, i que el seu pronunciament tingui un efecte útil, evitant que es produeixin situacions irreversibles". La resolució preveu que l'Ajuntament de Rasquera pugui presentar un recurs d'apel·lació en el termini de 15 dies.

Tant el consistori com els seus socis de l'ABCDA havien declarat en diverses ocasions que la materialització del projecte de plantació de cànnabis –que va ser sotmès a una consulta popular obtenint un 56% de suport popular– havia quedat en estudi, a l'espera del pronunciament de les autoritats judicials competents. A més, prèviament a la presentació d'aquest recurs contenciós administratiu per part de la delegació del govern espanyol, a través de l'Advocacia General de l'Estat, el fiscal de Tarragona, per encàrrec de la Fiscalia Especial Antidroga, va iniciar la investigació del cas per elaborar un informe que encara està pendent de finalització.

Malgrat tot això, la signatura del conveni va permetre al consistori de Rasquera ingressar de forma pràcticament immediata 36.000 euros d'un primer pagament de l'ABCDA. Les previsions municipals apuntaven a uns ingressos d'1,3 milions d'euros en els pròxims dos anys, a partir del moment que es materialitzés la plantació. I l'Ajuntament va aconseguir que el Ministeri d'Hisenda reconegués l'aportació de 600.000 euros de RRICA com a garantia per obtenir el crèdit que els ha permès pagar les factures pendents dels proveïdors.

stats