Societat 20/05/2019

Les entitats socials exigeixen "més informació" al Govern sobre les dificultats de gestió de la renda garantida

La Taula del Tercer Sector lamenta que els tràmits "posin en risc" el dret a l'ajuda

Natàlia Vila
3 min
Sol·licitants de la renda garantida fent cua en una oficina del SOC a la ciutat de Barcelona.

BarcelonaSorpresa i indignació entre les entitats socials i la resta d'agents del sector davant les noves incidències en la gestió de la renda garantida de ciutadania que avança aquest dilluns l'ARA i que tenen a veure amb els retards en les comunicacions de la Generalitat als possibles beneficiaris. Les entitats socials catalanes asseguren que estan "preocupades" perquè "posen en risc que aquest dret arribi a totes les persones susceptibles de ser-ne beneficiàries".

La Taula del Tercer Sector, que aglutina més de 3.000 entitats socials catalanes, ha exigit en un comunicat que el Govern faciliti "més informació sobre les dificultats que implica la gestió de l'ajuda" i recorda que les entitats catalanes s'han ofert per assessorar, informar i acompanyar les persones en aquests tràmits per facilitar l'accés a la prestació.

És la resposta de les entitats després que l'ARA hagi pogut comprovar que les cartes del departament de Treball, Afers Socials i Famílies en què es demanava més informació als sol·licitants de la renda garantida van arribar, en molts casos, fora de termini. Això va impossibilitar els potencials beneficiaris a respondre dins les dates requerides i va provocar, finalment, que la Generalitat donés molts casos per "desistits".

Ara un col·lectiu d'afectats s'ha organitzat per reclamar legalment la correcció d'aquests terminis. Els afectats acusen la Generalitat d'"enganyar-los" amb les dates de les comunicacions i de no complir amb el silenci administratiu positiu, cosa que els ha deixat més d'un any sense cobrar.

Sense comissió de Govern, l'òrgan que avalua

Al seu text, les entitats socials catalanes també denuncien que "els tràmits de l'ajuda són massa burocràtics i lents" i dificulten l'accés a la prestació. A més, subratllen que un any i vuit mesos després de l'inici de la prestació "encara no s’ha constituït formalment la comissió de Govern, l’òrgan que avalua i fa el seguiment de l’aplicació i el funcionament de la prestació, i el reglament, que permet el desplegament total, avança a poc a poc".

La Taula també remarca al comunicat que aquesta prestació té per objectiu ajudar les persones que estan en una "situació d’urgència i d’extrema vulnerabilitat social". En aquest sentit, les entitats han demanat al Govern que "acceleri amb urgència el desplegament total de la prestació" alhora que reclamen "formar part de la planificació, gestió i acompanyament de la prestació i dels plans d’inserció laboral i inclusió per aconseguir que les persones visquin amb dignitat".

CCOO ha qualificat de "greus" els casos destapats per aquest diari, "sobretot perquè afecten persones molt vulnerables". El sindicat coincideix amb les entitats que cal accelerar les reunions de la comissió i el desplegament del reglament "per millorar la interpretació i l'aplicació de la llei". CCOO va aprofitar per assenyalar també la poca transparència de la Generalitat i la falta "d'una estructura compacta de personal i de gestió" per evitar errors en les tramitacions.

La ILP i el PSC endureixen el to

Les reaccions més dures, però, van ser les del grup promotor de la llei i les del partit socialista. El portaveu del grup promotor, Diosdado Toledano, assegura que els casos de sol·licitants que han interposat recursos a la tramitació "es compten per milers". "Hem fet peticions d'informació pública perquè ens detallin exactament quants casos hi ha, però no ens faciliten les dades", va criticar Toledano.

Per la seva banda, el diputat socialista Raúl Moreno titlla d’"indecent" la "mala gestió" del Govern en aquesta qüestió i avança que, si "continua el desgavell", el PSC no descarta proposar modificacions legislatives a través del tràmit de lectura única, tal com ja van fer per incloure els sensesostre i les víctimes de violència de gènere, que abans no hi tenien dret.

stats