Societat 24/11/2017

El PSC passa a l’atac contra Colau

Els socialistes forcen una comissió per flexibilitzar el pla hoteler, el projecte estrella del mandat

Maria Ortega
4 min
Colau exigeix “responsabilitat” a la CUP pels pressupostos

BarcelonaSegellat el divorci, toca decidir qui es queda què i, cosa que és més delicada, qui és culpable de què. A l’Ajuntament de Barcelona, de moment, el PSC continua ocupant els mateixos llocs a la sala de plens que abans de la ruptura amb Barcelona en Comú com si no hagués passat res. Però han passat coses. I moltes. I els socialistes ja no semblen disposats a deixar-ne passar ni una a l’equip d’Ada Colau. La seva expulsió del govern de la ciutat va marcar el ple d’ahir, que va començar amb la presentació del nou organigrama municipal -el tercer del mandat-, i la falta de suports va obligar l’equip de govern a retirar quatre punts importants de l’ordre del dia, com la creació de la funerària pública.

Si el PDECat, ERC i la CUP van aprofitar les seves intervencions per celebrar la ruptura del govern, el cap de files del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, no va estalviar retrets als seus exsocis i, fins i tot, a part de la feina que van fer conjuntament, com el pla que regula l’obertura d’hotels, que va assegurar que ells haurien fet diferent si haguessin governat en solitari -tot i que, en el seu moment, hi van votar a favor-. De fet, el ple va aprovar revisar-lo. Res no tornarà a ser com abans. L’ambient preelectoral ja s’ha instal·lat a l’Ajuntament i amenaça de condicionar la política local de les pròximes setmanes.

Els socialistes van demanar crear una comissió per estudiar i modificar, si escau, alguns dels projectes estrella de l’equip de Colau, com, precisament, el pla d’allotjaments turístics o l’ordenança de terrasses. Precisament, el PSC tenia assignada la missió de revisar-la quan era al govern. Per això, alguns grups van entendre la proposta com una “esmena a la totalitat” de la pròpia feina dels socialistes al govern, però tots menys la CUP hi van votar a favor. BComú, que es va abstenir, va contraatacar assegurant que si es vol donar estabilitat econòmica, que és el que demanava Collboni -va instar a prendre mesures per adaptar-se a una presumible caiguda del turisme-, és fonamental que l’Ajuntament pugui aprovar el pressupost del 2018. Aquest és el principal repte que té el govern a curt termini, però en aquesta recta final del mandat també s’han de discutir grans projectes com l’enllaç del tramvia o la funerària pública.

Collboni, dolgut després de la ruptura, va acusar ahir l’alcaldessa d’haver “sotmès Barcelona als interessos del procés independentista” i li va recordar que el pacte de govern firmat fa un any i mig havia de blindar la ciutat del context polític català. Segons qui va ser fins fa pocs dies segon tinent d’alcalde, la decisió de trencar referma la sensació que l’alcaldessa governa de “forma erràtica”.

Tensió Pisarello-Collboni

La primera escena de tensió del ple va arribar matinera, quan el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, feia un balanç positiu de la feina feta de la mà del PSC i assegurava que el mateix Collboni havia afirmat que se sentia orgullós dels objectius assolits. Assegut al seu lloc, però, el cap de files del PSC negava amb el dit tot el que anava repassant Pisarello. Les relacions han canviat i ara els socialistes ja no estan disposats a callar pel bé de l’estabilitat.

Segons Collboni, la proposta de crear la comissió que analitzarà el PEUAT és només una resposta a l’actual context polític i econòmic, després de cops durs com la pèrdua de l’Agència Europa de Medicaments, i busca “unir esforços” en benefici de la ciutat. Però el canvi d’actitud és més que evident. Ahir els socialistes fins i tot van votar a favor d’un text del PP, crític amb el dia a dia de Colau i que instava l’alcaldessa a anteposar l’interès general de Barcelona als seus interessos partidistes, i que no ha sumat prou suports.

El ple d’ahir havia de permetre posar a prova el nou escenari de geometria variable que defensa el govern. D’entrada, Colau va aprovar amb el suport de tots els grups menys el PP les ordenances de cementiris i serveis funeraris, però va haver de fer caure de l’ordre del dia quatre punts. No es va discutir la creació d’una funerària pública -tot i que el PDECat, en un clar canvi de formes, s’ha manifestat disposat a continuar-ne parlant- ni la venda del 15% que el consistori té a Serveis Funeraris perquè el govern no ha trobat aliats. El regidor de Presidència, Eloi Badia, però, es va mostrar optimista perquè la funerària pugui tirar endavant després del 21-D.

Tampoc es va discutir el relleu al capdavant de l’empresa municipal Barcelona de Serveis Municipals. Ahir s’havia de designar el regidor Eloi Badia com a membre del consell d’administració en el lloc que ocupava Jaume Collboni, però això haurà de fer-se en una altra sessió perquè ahir va caure de l’ordre del dia. La quarta proposta retirada va ser la d’un acord per a la derogació del SOM, la relació de llocs de treball de l’Ajuntament que divideix els treballadors municipals.

stats