Societat 01/03/2013

Teresa Forcades: "L'estructura eclesiàstica és anacrònica i antievangèlica"

La monja de Montserrat considera que el papat de Benet XVI ha estat dominat per la por i no ha renovat l'Església tal com havia promès

1 min
Teresa Forcades, monja de Montserrat / Xavier Bertral

La monja benedictina Teresa Forcades lamenta el paper de la dona a l'Església. Per Forcades, la posició que ocupa la dona en l'estructura eclesiàstica és un anacronisme, la qualifica d'antievangèlica i considera que existeix un sexisme estructural dins la institució.

En declaracions a TV3, Forcades creu que hi ha una estructura piramidal molt clara amb una base de dones, però que en cap cas poden ascendir i arribar a una presa decisions reservada només als homes. La solució que dóna és "trencar la piràmide des de la base", perquè a nivell eclesial "la solució no vindrà des de dalt, sinó que s'ha de poder canviar des de baix".

Un altre problema que adverteix Forcades és la impossibilitat de les dones per poder oficiar missa, i afirma que "si les dones de l'Església volguéssim, l'ordenació canviaria en 24 hores". El mateix opina sobre el conclave, en què tots els electors cardenalicis són homes.

Preguntada per la renuncia del Papa i el nou procés d'elecció que s'inicia avui, Forcades ha explicat que el seu enfocament "no és tractar de canviar la persona que hi ha al davant, sinó fer una reflexió des de dins". "Vull canvis, però prefereixo fer-los des de baix, i no dirigits per les energies de d'alt", ha reiterat.

Sobre el papat de Benet XVI, la religiosa pensa que la por ha sigut un dominant i que "Ratzinger ha passat de la concepció de canviar l'Església de forma radical a reforçar-ne les estructures ja establertes". Forcades confessa que la retirada del Papa no l'ha afectat directament i aposta personalment pel cardenal Ravasi com a nou pontífex.

stats