Publicitat
Publicitat

La Terra entra en deute ecològic

El planeta ha consumit en nou mesos tots els recursos naturals que hauria d'haver consumit fins a finals d'any. Dues organitzacions denuncien les conseqüències mediambientals d'aquesta gran necessitat de consumir recursos naturals

La Terra entra avui en "deute ecològic", segons alerten el Global Footfrint Network (GNF), una organització d'investigació mediambiental, i la New Economics Foundation (NEF), un think tank amb seu a Londres.

Això vol dir, segons aquestes organitzacions, que el món ha esgotat els seus subministres naturals –els de la terra, els arbres i el mar– per aquest any i està "consumint els seus estalvis", segons el president de Global Footprint Network, Mathis Wakernagel. El directiu ha assenyalat a l'agència Efe que la pressió que els éssers humans estan exercint sobre els recursos del planeta és l'equivalent a "gastar el salari anual tres mesos abans que s'acabi l'any". "D'aquí a poc ens quedarem sense estalvis", ha advertit. 

Segons el comunicat que ha fet la New Economics Foundation (NEF), la Terra, "com qualsevol empresa, té un pressupost: pot produir una quantitat de recursos i absorbir un volum de contaminants determinat cada any". El problema, apunten, és que la humanitat "consumeix més recursos dels que la natura pot produir i genera més contaminants dels que pot absorbir, fet que posa en risc el sistema natural, que és la base del nostre sistema econòmic i social". Per això alerten que des d'avui i fins a finals d'any, l'única manera de satisfer la demanda ecològica dels humans serà explotant els nostres recursos per sobre del que podem produir, acumulant gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants. Les principals conseqüències d'aquest "deute ecològic", segons aquestes organitzacions, són la falta d'aigua, l'extinció d'algunes espècies i el col·lapse de la pesca.

El problema es remunta a principis dels anys seixanta, quan les necessitats naturals del món es van duplicar, de manera que ara faria falta una Terra i mitja per respondre a les activitats humanes, segons aquestes organitzacions. Amb tot, els països rics són els que estan explotant més recursos i fan decantar la balança de forma més exagerada.Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de