Societat 27/09/2011

La Terra entra en deute ecològic

El planeta ha consumit en nou mesos tots els recursos naturals que hauria d'haver consumit fins a finals d'any. Dues organitzacions denuncien les conseqüències mediambientals d'aquesta gran necessitat de consumir recursos naturals

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaLa Terra entra avui en "deute ecològic", segons alerten el Global Footfrint Network (GNF), una organització d'investigació mediambiental, i la New Economics Foundation (NEF), un think tank amb seu a Londres.

Això vol dir, segons aquestes organitzacions, que el món ha esgotat els seus subministres naturals –els de la terra, els arbres i el mar– per aquest any i està "consumint els seus estalvis", segons el president de Global Footprint Network, Mathis Wakernagel. El directiu ha assenyalat a l'agència Efe que la pressió que els éssers humans estan exercint sobre els recursos del planeta és l'equivalent a "gastar el salari anual tres mesos abans que s'acabi l'any". "D'aquí a poc ens quedarem sense estalvis", ha advertit.

Segons el comunicat que ha fet la New Economics Foundation (NEF), la Terra, "com qualsevol empresa, té un pressupost: pot produir una quantitat de recursos i absorbir un volum de contaminants determinat cada any". El problema, apunten, és que la humanitat "consumeix més recursos dels que la natura pot produir i genera més contaminants dels que pot absorbir, fet que posa en risc el sistema natural, que és la base del nostre sistema econòmic i social". Per això alerten que des d'avui i fins a finals d'any, l'única manera de satisfer la demanda ecològica dels humans serà explotant els nostres recursos per sobre del que podem produir, acumulant gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants. Les principals conseqüències d'aquest "deute ecològic", segons aquestes organitzacions, són la falta d'aigua, l'extinció d'algunes espècies i el col·lapse de la pesca.

El problema es remunta a principis dels anys seixanta, quan les necessitats naturals del món es van duplicar, de manera que ara faria falta una Terra i mitja per respondre a les activitats humanes, segons aquestes organitzacions. Amb tot, els països rics són els que estan explotant més recursos i fan decantar la balança de forma més exagerada.

stats