Torra avisa que el pic podria arribar a finals d'abril i 738 morts més a Espanya: les claus del vespre amb Antoni Bassas (25-03-2020)

Les propostes de l'ARA per acabar la jornada ben informats

"Coronavirus: l'última hora, en directe"

Bona nit des de l'ARA, des de casa, aquí teniu una mirada als afers del dimecres 25 de març del 2020. Demà nevarà i plourà més i en més indrets que avui, la cota de neu se situarà al voltant dels 500 metres però pot ser més baixa en alguns moments. El cap de setmana pujarà la temperatura però la setmana que ve podria tornar a ser molt d'hivern.

1. Aquest vespre, amb una votació al Congrés, queda prorrogat l'estat d'alarma 15 dies més, fins a l'11 d'abril.

Les xifres:

Espanya ja ha registrat més morts que la Xina per coronavirus. La Xina, si va dir la veritat, va informar de 3.287 morts. A Espanya, ara com ara, 3.434 persones han mort pel coronavirus. 

Espanya supera la Xina: el nombre de morts pel coronavirus s'eleva a 3.434 a l'Estat

Espanya es converteix en el segon país del món, només per darrere d'Itàlia, on el coronavirus ha deixat més víctimes. Les últimes 24 hores han mort 738 persones més a Espanya. El 53% de les morts són a Madrid. 

Per cert, que avui a Itàlia han mort menys persones que a Espanya.

2. El president de la Generalitat, Quim Torra s'ha reunit amb els caps dels grups parlamentaris per Skype. El missatge de Torra: "La situació actual es pot allargar fins al mes de juny si no es prenen mesures més restrictives de confinament".

Torra avisa que la crisi es pot allargar fins al juny si no es prenen mesures més restrictives

En resum, el president Torra ha proposat:

- Confinament total: aturar l'activitat laboral que no sigui essencial.

- Protecció a la ciutadania amb una renda bàsica universal.

- Suport a pimes i autònoms amb crèdits i liquiditat.

- Suspensió de pagament d'impostos, lloguers i subministraments.

- Concentració màxima de recursos al sistema sanitari.

Per cert, que en aquesta reunió, Pere Aragonès ha dit que ha superat el coronavirus.

La casa de tots

3. En canvi, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha donat positiu en la segona prova a la qual s'ha sotmès. El primer resultat li havia sortit negatiu, però l'equip mèdic no el va considerar "concloent". És la tercera ministra que dona positiu després dels contagis d'Irene Montero, d'Igualtat, i Carolina Darias, Política Territorial.

4. La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ha anunciat que s'han tancat tres noves compres amb la Xina de material sanitari: 1.000 respiradors, 2,5 milions de bates i 260.000 ampolles de solució hidroalcohòlica.

5. La xifra de treballadors afectats a Catalunya per ERTOs ja arriba als 342.602 empleats.

6. L'Institut Metropolità del Taxi ha decretat que a partir d'avui només podrà treballar un 20% de la flota cada dia a l'àrea metropolitana. A cada taxi només podrà anar-hi un passatger, excepte quan hi hagi menors o dependents, i mai es podrà anar al seient del costat del conductor. Els taxistes hauran de desinfectar almenys un cop al dia les superfícies de contacte freqüent i hauran de ventilar el vehicle. A més, s'aconsella que el pagament no sigui en metàl·lic. La demanda de taxis ha baixat un 95%.

7. Netflix es busca un 203% més del que es feia habitualment i és el servei preferit a Espanya, mentre que l'augment de cerques de la HBO és del 194%. 

Avui torna a ser un dia duríssim, amb centenars de víctimes. No es veu la llum al final del túnel, però estem segurs que està encesa i que la veurem i, encara que malauradament no tots podrem tornar als carrers, els carrers tornaran a ser nostres, amb la mateixa llibertat que la cèlebre foto de Doisneau. Bona nit i fins demà.