La Guàrdia Civil tanca les vuit detencions per corrupció a Torredembarra: l'alcalde i sis regidors i un empresari local

A última hora de la tarda han trobat i detingut el sisè regidor. Se'ls acusa dels presumptes delictes contra l'administració pública, corrupció, malversació, blanqueig de diners i tràfic d'influències

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dijous l'alcalde i sis regidors de l'Ajuntament de Torredembarra, en relació amb una operació urbanística i la contractació d'una consultora (Efial) per fer informes de manera irregular. Dels regidors detinguts, cinc són tinents d'alcalde, i tots formen part la junta de govern d'aquest municipi tarragoní. La Guàrdia Civil ha fet a última hora de la tarda la vuitena detenció, un altre regidor.

Els detinguts són Daniel Masagué (l'alcalde, CDC), Francisca Felguera (1a tinenta d'alcalde, UDC), José Oviedo (2n tinent d'alcalde, PP), Ignasi Duran (3r tinent d'alcalde, GIT, independent), Santiago Ardèvol (4rt tinent d'alcalde, CDC), Èlia Rodríguez (5a tinent d'alcalde, CDC) i Pere Font (CDC), representants dels tres partits que formen la coalició de govern municipal, a més de l'empresari local Blas Niubò. Font, que aquest matí ha fet declaracions a Rac 1, ha dit que ell "no posa la mà al foc per ningú".

Tots els detinguts es troben a la dependències de la Guàrdia Civil a Tarragona, mentre que l'alcalde continua dins l'ajuntament col·laborant amb l'escorcoll. Tres d'ells passaran aquesta nit a disposició del jutge del Vendrell, i la resta ho faran aquest divendres.

Als detinguts se'ls acusa dels presumptes delictes contra l'administració pública, corrupció, malversació, blanqueig de diners i tràfic d'influències, i en les pròximes hores no es descarten més detencions.

El jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell ha sigut l'encarregat d'ordenar aquesta operació ja que fa més d'un any que investiga les presumptes irregularitats en aquest consistori del Tarragonès.

Els agents de la Guàrdia Civil registren des de les 9.00 hores d'aquest matí el consistori i han segellat les àrees d'Alcaldia, Intervenció i Contractació, i han invitat a sortir els treballadors i no permeten entrar a ningú a les dependències municipals.

També s'ha efectuat un registre a l'empresa de l'alcalde, Daniel Massagué (CDC) i al domicili de la primera tinent d'alcalde, Paquita Folguera (UDC), segons fonts municipals. El govern municipal està format per regidors de CiU, PP i independents.

El secretari municipal va denunciar davant l'Oficina Antifrau de la Generalitat la contractació de la consultora Efial a raó d'uns 18.000 euros al mes. El jutjat número 1 del Vendrell també investiga diversos contractes presumptament irregulars per una denúncia del PSC.

De la seva banda, el grup municipal d'ERC va comunicar a la Fiscalia presumptes irregularitats en la modificació del contracte d'aigua, pluvials i clavegueram de Torredembarra que, presumptament, beneficiaven l'empresa concessionària Sorea.

Sorea va pagar unes obres no incloses en la contracta que hauria executat directament, sense licitació, i ERC va denunciar en aquell temps que Sorea pagava obres i mobiliari urbà en comptes d'invertir els diners del subministrament d'aigua en aquest mateix servei.

El jutjat número 1 de Tortosa ja va obrir una investigació a la consultora Efial arrel, també, d'una denúncia davant l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) pels contractes adjudicats per l'empresa municipal d'urbanisme de L'Ametlla de Mar (Baix Ebre).

El gerent d'aquesta empresa municipal compatibilitzava el seu càrrec amb la presidència de la consultora Efial, de la qual també va ser fundador.

La CUP de Torredembarra ha convocat per aquest vespre, a les set de la tarda, una concentració davant de l'Ajuntament de Torredembarra per demanar fer fora del consistori «els corruptes».