Societat 04/03/2011

Totes les mesures del pla d'estalvi energètic

El govern espanyol preveu reduir un 5% les importacions de petroli i estalviar 2.300 milions d'euros. S'emetran 12,5 tones menys de CO2

Miquel Codolar
2 min

MadridLes mesures aprovades aquest divendres pel consell de ministres arran de la inestabilitat que es viu a Líbia han de servir per reduir un 5% les importacions de petroli. Això són, en total, 2.300 milions d'euros d'estalvi. S'emetran 12,5 tones menys de CO2. A part de la velocitat de les autopistes i autovies i la rebaixa del preu dels trens s'han aprovat mesures "que afecten al transport, la mobilitat, l'edificació, la il·luminació i una campanya que costarà sis milions d'euros per fomentar la conducció eficient i el pla renove dels electrodomèstics.

TOTES LES MESURES

Mobilitat

El pla inclou línies de finançament de 262,4 milions d'euros d'origen Feder per projectes inclosos en plans de mobilitat urbana de les ciutats d'entre 20.000 i 50.000 habitants relacionats amb el foment del transport púlbic, carrils d'ús exclusiu del transport públic i intercanviadors de transport.

Pel que fa al transport de mercaderies, Foment presentarà un pla d'eficiència energètica.

També s'optimitzarà l'ús de corredors aeris millorant l'ús de l'espai aeri del ministeri de Defensa, la introducció de sistemes de descens continu i reanàlisis de rutes transatlàntiques.

Es reduirà temporalment els límits de velocitat a les autopistes i autovies espanyoles per a turismes i motos fins als 110 km/h. La mesura afectarà 12.000 quilòmetres de carreteres. El cost de canviar les senyals serà de 250.000 euros. El 30 de juny del 2011 el govern espanyol decidirà si prorroga o no la mesura.

S'incrementa l'obligació per introduir biodièsel fins un 7% per l'any 2011 i els següents.

Els preus dels bitllets de ferrocarril, rodalies i trens de mitja distància baixaran un 5% per fomentar el transport públic.

Ajudes de 20 euros per canviar els pneumàtics per els de Clase A que són més eficients. Amb aquesta mesura el govern espanyol no vol gastar més de 240.000 euros, el qeu suposa que se'n beneficiaran 60.000 vehicles.

Edificació

S'estableix una línia ICO per valor de 600 milions d'euros per empreses de serveis energètics, que sense cap cost permeten implantar nous sistemes energètics i cobren amb l'estalvi de la factura.

Es fomenta l'ús de la biomassa per usos tèrmics en edificis mitjançant la substitució de calderes en edificis de les administracions públiques amb l'aplicació d'un pla subvencionat a fons perdut en un 15% del cost de les actuacions. També s'amplia la línia d'ajuts per renovar calderes d'alt rendiment energètic.

Il·luminació

Per renovar els sistemes d'il·luminació públic municipal els ajuntaments hauran de fer tres accions. Cada autonomia tindrà un projecte integral per grans ciutats, es renovaran les lluminàries de vapor de sodi per tecnologies d'alta eficiència als municipis de menys de 200 habitants (2.200 municipis de l'Estat), i s'exigirà el compliment de la normativa sobre il·luminació pública eficient per tots els municipis de més de 25.000 habitants, que són 295, en un termini màxim de 5 anys.

Sensibilització

Es faran diverses campanyes de sensibilització ciutadana per conscienciar a la població sobre la importància d'estalviar a través d'internet, els mitjans de comunicació i cursos de conducció eficient a professionals.

stats