Societat 15/11/2011

Josep M. Caralps: "Tots tenim l'obligació de prevenir les malalties del cor"

Pioner Als anys 80 va realitzar amb èxit el primer trasplantament de cor a Espanya. Ara acaba de publicar 'Super corazón', una guia per mantenir en forma aquest òrgan

L.b.
1 min
"Tots tenim l'obligació  de prevenir les malalties del cor"

Les malalties del cor són la primera causa de mort en els països desenvolupats. Com es pot prevenir?

Cal deshabituar-se del tabac perquè qui fuma té més probabilitats de desenvolupar malalties del cor, i aquestes van relacionades amb el nombre de cigarrets que es fumen. I la dieta és importantíssima: pocs dolços, poca carn, poc oli, poca sal i tot a la planxa. La sal fa retenir aigua, augmenta el volum arterial, i el cor treballa amb més esforç. També és sa fer exercici tres o quatre dies a la setmana durant 20 minuts.

Com afecta l'alimentació als nens?

Els dolços amb greixos animals, els menjars envasats i els conservants tenen molt de sodi i això predisposa a la diabetis i a la hipertensió. L'alimentació és bàsica durant els primers anys de vida i per això cal educació sanitària. Tenim l'obligació de prevenir aquestes malalties perquè costen milions d'euros: afecten persones en etapes productives i causen problemes psicològics i familiars. Els metges podem intentar curar la malaltia però no podem canviar els hàbits del malalt si ell no vol.

Quin paper hi juga l'estrès?

Ens posa en guàrdia, però també fa que augmenti la pressió sanguínia, el cor ha de treballar més i es poden generar problemes a les artèries. Ens hem de prendre les coses i la vida amb més calma.

Quins són els efectes secundaris de sobreviure a un infart?

Amb un bon tractament es pot fer vida normal, ballar i fer exercici. Però cal evitar els factors de risc. El problema és que després d'un temps alguns pacients tornen a beure i a engreixar-se i en menys d'un any s'obliden de la malaltia.

stats