Societat 01/07/2012

Normalitat en el primer dia feiner del nou copagament farmacèutic

Segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, la jornada s'està desenvolupant "sense incidències" ja que els usuaris no han de fer efectiu el pagament en funció de la renda fins el mes que ve

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaEl nou copagament farmacèutic ha passat la prova del seu primer dia feiner. Segons ha informat el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, la jornada s'està desenvolupant "amb normalitat i sense incidències". Com que tot i entrar en vigor, el pagament no es fa efectiu fins el mes que ve, els usuaris no noten la diferència però sí que estan confosos ja que fa només nou dies que també va entrar en vigor l'euro per recepta.

Alguns usuaris, sobretot pensionistes, estan desorientats. "Com encara no han de pagar, estan confosos i no tenen clar quina quantitat hauran de pagar", explica Toni Sirvent, de la Farmàcia Guillén de Barcelona. Molts usuaris no tenen clar com funciona el sistema.

Els farmacèutics entreguen un tiquet als pacients on hi consta si són pensionistes o actius però no l'aportació que hauran de fer ja que el sistema encara no ho reconeix. Els diners s'abonaran, però, el mes que ve o posteriors. "Però ens demanen com i quant pagaran i no els podem dir res perquè no tenim informació", lamenta la farmacèutica Maria Soler.

Els farmacèutics critiquen que han de dedicar molta estona a explicar quines taxes s'han de pagar. "Com a farmacèutics la nostra feina és donar consells de salut al pacient i no fer d'administratius", ha dit la farmacèutica Sara Tolosa. Aquest sistema i l'euro per recepta estan alentint tot el procés de compra i venda de medicaments.

Els usuaris han rebut les noves mesures amb resignació: "Si és pel bé de tots, haurem de pagar", deia Francesc Serrat.

Amb el nou copagament els jubilats pagaran per primer cop pels medicaments. Pagaran un 10% amb topalls d'entre 8 i 60 euros mensuals en funció de la renda. Els actius pagaran entre un 40% i un 60% també en funció de la renda.

stats