Trànsit avala una proposta per retirar el carnet en cas de malaltia

Un metge ha ideat un sistema per vetar conductors temporalment

Més enllà que les revisions mèdiques per als conductors siguin més o menys exigents, es fan cada deu anys en el cas dels adults, i durant aquest període poden passar moltes coses que ens impedeixin conduir, com una malaltia que ens obligui a prendre una medicació molt forta. A vegades aquests fets ens impedeixen treballar i ens donen la baixa, i també ens incapaciten per conduir, però ningú ens retira el carnet de conduir. El doctor Josep Serra, metge de família del CAP de Vila-seca, fa molt temps que es preocupa per la seguretat viària i ha treballat en una idea per poder suspendre temporalment el carnet de conduir en aquests casos. L’anterior director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Aregio, ja es va interessar per la proposta del doctor Serra, i l’actual, Joan Josep Isern, n’ha mantingut els contactes. Isern ha convidat el doctor a participar avui en una taula rodona del sisè Congrés Internacional sobre Polítiques Europees de Trànsit, que va començar ahir a Barcelona, perquè exposi la seva proposta públicament.

El doctor Josep Serra l’ha anomenada Sistema Integrat de Gestió de la Incapacitat Viària Temporal (SIGIVT), que seria cosí germà del SIGITL (Sistema Integrat de Gestió de la Incapacitat Temporal Laboral), que es fa servir per gestionar les baixes laborals. Un metge de família ara ja pot denunciar un pacient als Mossos perquè li immobilitzin el cotxe si li passa alguna cosa greu i creu que no li farà cas i conduirà igualment, però és per a casos excepcionals. La proposta del doctor Serra es pot resumir amb un exemple: si la Seguretat Social -el metge de capçalera o d’urgències- detecta una persona que no pot conduir perquè pateix epilèpsies, ictus intermitents o algun problema psiquiàtric o de drogues, de la mateixa manera que omple un formulari en línia per donar-li la baixa laboral, n’hauria d’omplir un altre perquè li suspenguin el carnet de manera temporal, que s’enviaria automàticament als Mossos d’Esquadra, la Policia Local, la DGT i el Servei Català de Trànsit. Llavors aquesta persona tindria 15 dies -o el temps que determini el metge- per presentar-se a un centre mèdic per a conductors per passar una revisió específica. Durant aquest temps, si la policia l’enganxa conduint, podria ser sancionat. El metge d’aquest centre, si el veu en condicions, li pot donar l’alta i desactivar la suspensió temporal del carnet.

Trànsit contra Salut

El mes de desembre passat, a partir d’aquesta idea, el director del SCT, Joan Josep Isern, va proposar que els metges avisessin quins pacients no podien conduir per culpa dels psicofàrmacs -ja han superat les drogues com a causa de mort a la carretera-. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va respondre immediatament que això era impossible perquè vulnerava les lleis de protecció de dades dels pacients.