Societat 24/11/2011

Trasplantament d'una tràquea artificial per primer cop al món

Un malalt de càncer de 36 anys ha estat trasplantat a Suècia amb una reproducció de l'òrgan feta amb un motllo de plàstic poblat de cèl·lules mare

Mònica L. Ferrado
2 min

BarcelonaInvestigadors del Karolinska Institut de Suècia han aconseguit, per primer cop al món, trasplantar una tràquea artificial a un home de 36 anys que patia càncer, una malaltia que a Espanya provoca cada any 18.000 morts. El càncer se li havia estès per aquest òrgan fins a cinc centímetres i, per tant, calia extirpar-lo tot. La intervenció, que va durar 12 hores, la va liderar Paolo Macchiarini, que havia estat metge de l'hospital Clínic de Barcelona, on va dur a terme el primer trasplantament de tràquea del món procedent d'un donant mort.

Els investigadors han construït un òrgan a mida. D'entrada, van fer servir tècniques d'imatge en 3D del cos del pacient. A partir d'aquí van poder fer un model de vidre de la part de la tràquea que calia substituir. Aquest motllo el van fer servir per construir una estructura de plàstic. Paral·lelament, al pacient li van extreure cèl·lules mare de la medul·la que es van posar en un cultiu perquè es multipliquessin. Quan n'hi van haver prou, van fer-les servir per poblar l'estructura de plàstic. Amb aquesta tècnica, que fa servir el material biològic del pacient, també s'evita un dels problemes dels trasplantaments: la possibilitat que l'òrgan sigui rebutjat pel sistema immunològic.

El noi es va beneficiar d'aquesta operació pionera fa quatre mesos i evoluciona molt bé. Té 36 anys i és d'Eritrea, però estudia geologia a Islàndia i té un nadó de 3 mesos. L'operació que Macchiarini va realitzar a Barcelona a Clàudia Castillo, en què va trasplantar la tràquea d'un donant mort, ja es van fer servir tècniques d'enginyeria tissular per repoblar l'estructura de l'òrgan del donant amb cèl·lules de la receptora. El metge italià ja ha trasplantat una altra tràquea artificial a un segon pacient als Estats Units. En aquest cas, l'estructura s'ha fet amb nanofibres. Estan a punt de practicar la mateixa intervenció a un nen de 13 mesos. “Volem estendre aquesta tècnica a altres òrgans, als pulmons, al cor i a l'esòfag”, explica Macchiarini. Ara, per considerar del tot l'èxit d'aquesta tècnica, cal deixar passar el temps i veure com evolucionen els pacients trasplantats.

stats