Societat 14/11/2016

Tres activistes en cerca i captura munten una roda de premsa davant d'Interior i s'entreguen

Els Mossos, que els buscaven per la vaga del 29-M del 2012 arran d'un procés començat amb la web de delació, els han deixat en llibertat

Enric Borràs
4 min
Oriol Carmona, Roger Sabà i Aleix Garcia, els tres activistes buscats pels Mossos que s'han lliurat avui a la conselleria d'Interior

Barcelona"Donem la cara perquè volem que mai més ningú pugui passar per un procés així i que aquesta web il·legal no es pugui tornar a fer servir", ha declarat Roger Sabà –membre del sindicat COS i amb una ordre de cerca i captura pendent–, just davant la seu de la conselleria d'Interior. Ho ha dit aquest matí en una roda de premsa organitzada per diferents col·lectius de l'esquerra independentista i amb el suport explícit de la CUP. Després, amb tres companys, ha anat a lliurar un escrit a la conselleria en protesta per la seva situació i, tal com s'esperaven, n'han sortit detinguts.

Segons fonts properes al cas, la jutge d'instrucció 5 de Barcelona havia dictat una ordre de recerca i captura dels joves. Va demanar que quan els localitzessin els fessin una prova pericial fotogràfica. Segons fonts policials, els agents han practicat aquesta prova a la comissaria de Les Corts i han deixat en llibertat provisional els joves, a qui la magistrada ha citat a declarar demà.

"Portem quatre anys en situació d'excepcionalitat, quatre anys d'una condemna sense judici que no només patim nosaltres, sinó també tots els nostres amics i família", ha explicat Sabà. Ha parlat en nom seu, d'Aleix Garcia i d'Oriol Carmona; tots tres estan immersos en un procés judicial que va començar amb la vaga general del 29 de març del 2012. Les seves fotos són entre les que sortien a la web delatora que va publicar el Govern per identificar presumptes autors de violència al carrer. "Ens van exposar públicament sense respectar ni la presumpció d'innocència ni el dret a la pròpia imatge", ha insistit Sabà.

Interior va activar la web el 24 d'abril del 2012 arran dels avalots del 29-M i la va retirar just un mes després, assegurant que podria reactivar-la si hi havia més actes vandàlics que ho requerissin. Tot i això, des de llavors no s'ha tornat a fer servir mai. Ara mateix hi ha un procés judicial en marxa als jutjats per determinar si es pot fer servir o no. Garcia, militant d'Arran, ha qualificat la web i el procés judicial de "persecució política". "Avui en dia ningú ens ha explicat d'on han tret aquestes fotografies, quina validesa tenen i amb quin rigor les han difós per internet i als mitjans", ha insistit.

La primera pàgina de la web per denunciar vàndals dels Mossos. Hem distorsionat les cares. A la web d'Interior apareixen visibles i els joves es reconeixen.

Sabà, Garcia i Carmona han fet la roda de premsa just davant la porta de la conselleria d'Interior, amb una tarima on hi havia l'eslògan de la campanya 'Donem la cara' i un fons de fotografia com el que es fa servir en les fitxes policials. De fet, els Mossos tenien una ordre judicial de cerca des del setembre per fer-los fotografies i comparar-les amb les que consten a la causa judicial per desordres públics. El jutge els havia citat tots tres, que s'hi van negar i van recórrer-hi en contra. D'entrada, l'Audiència de Barcelona va acceptar els seus arguments, però en una segona petició de la Fiscalia els va rebutjar, segons ha explicat l'advocat Eduardo Cáliz. Els tres joves es van negar a presentar-se a la comissaria i el jutge va signar l'ordre de cerca.

L'ordre estava en vigor des del setembre, però tot i que els tres vaguistes han continuat treballant fent vida normal sense amagar-se, els Mossos no els han trobat. Els pares de Garcia expliquen que fins i tot se'ls va presentar la policia a casa i que, com que ell no hi era, els van amenaçar de denunciar-los per obstrucció a la justícia si no explicaven als agents on era el seu fill.

A la roda de premsa hi han assistit activistes de col·lectius, incloent-hi les diputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Vehí i els regidors Maria José Lecha, Maria Rovira i Josep Garganté, de Barcelona, i Joan Coma, de Vic. Després dels parlaments, els tres activistes han entrat a la conselleria a lliurar un escrit on reclamen que se'ls informi per què els persegueixen i d'on han sortit les fotografies, i demanen la fi del procés judicial. Allà, tal com s'esperaven, els agents dels Mossos d'Esquadra els han demanat el DNI, els han identificat i se'ls han endut detinguts en aplicació de l'ordre de cerca per fer-los les fotografies.

Xavier Pellicer, del col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària, ha explicat que, del centenar de detinguts arran del 29-M, més de la meitat han quedat exculpats, un 25% han acabat amb condemnes menors i l'altre 25% té el procés judicial pendent. L'advocat laboralista Vidal Aragonés ha recordat que la vaga general del 29 de març del 2012 es va fer perquè "s'havia decidit que la crisi la paguessin els treballadors", i que es va justificar dient que es crearia feina. No només no s'ha fet, ha dit, sinó que hi ha el mateix atur i el sou mitjà dels treballadors ha baixat uns 1.000 euros l'any.

stats