Els Bombers continuen treballant a l'incendi de vegetació d'Artés, que ja ha cremat 350 hectàrees

Una cinquantena de persones han passat la nit al pavelló de Santa Maria d'Oló i esperen poder tornar a casa seva en les properes hores

El foc forestal d'Artés (Bages) evoluciona favorablement però encara no es pot donar per estabilitzat. Després d'un intens treball de les dotacions terrestres dels Bombers durant la nit i matinada, a primera hora del matí d'aquest diumenge s'han incorporat a les tasques d'extinció 4 helicòpters bombarders. Segons les últimes estimacions del cos d'Agents Rurals, les flames haurien afectat una superfície aproximada de 350 hectàrees, 250 de les quals s'han calcinat totalment.

A més, una cinquantena de persones han passat la nit al pavelló de Santa Maria d'Oló (Moianès) i esperen poder tornar a casa seva en les properes hores. La Creu Roja –que havia habilitat fins a 120 llits al recinte- els ha donat esmorzar i un kit d'higiene personal. No hi ha carreteres afectades per l'incendi després que ahir s'hagués de tallar durant unes hores l'Eix Transversal (C-25) en sentit Girona a l'alçada de Sallent i la carretera local B-431.

Vegetació molt seca

A les deu del matí d'aquest diumenge l'incendi d'Artés concentra una cinquantena de dotacions; 28 camions d’actuació dels Bombers, 12 mitjans aeris (4 helicòpters bombarders, 4 avions de vigilància i atac i 2 helicòpters de coordinació i 2 hidroavions) i la resta de vehicles de comandament. Al llarg de la nit s’ha treballat intensament, sobretot a la part superior dels dos flancs de l’incendi, a la serra de Torcó, on les condicions d’extinció son més complexes. La major part del perímetre està estabilitzat, però encara queden uns 300 metres del front esquerre de l’incendi que estan actius. És aquí on ara s’estan emplaçant els vehicles, ja que a la nit no s’ha pogut treballar perquè hi ha molts barrancs. A més, s’ha mobilitzat maquinària pesant per acabar d’assegurar i estabilitzar tot el perímetre.

Segons els Bombers, les condicions meteorològiques dels darrers dies, amb calor intensa i baixes humitats, han condicionat les tasques d’extinció. La vegetació està molt seca i, junt a les condicions del terreny, són factors que han dificultat el control del foc. L’incendi cremava molt ràpidament i llançava focus secundaris a més de 400 metres de distància. "El potencial d’hectàrees que s’haguessin pogut cremar és molt elevat i, gràcies a l’intens treball realitzat, sobretot per estabilitzar els dos flancs de l’incendi, s’ha pogut contenir", han assenyalat des del cos de Bombers.

30 hectàrees a Tàrrega

Un altre incendi ha cremat unes 30 hectàrees de vegetació agrícola i forestal al terme municipal de Tàrrega, a l'Urgell, segons estimacions dels Agents Rurals. Els Bombers han rebut l'avís poc abans de les 14.45 h i han activat fins a 22 vehicles terrestres i 6 d'aeris. El foc s'ha declarat a la zona de la Torre del Codina i ha calcinat, sobretot, rostolls de camps segats i una part més boscosa de matolls i alzines, segons fonts veïnals, que asseguren que no hi ha cap construcció afectada. L'incendi ja està controlat.