METEOROLOGIA
Societat 27/06/2012

Tres dies amb temperatures de fins a 40 graus

Miquel Bernis
2 min
Per suportar l'augment de temperatures és important beure aigua i sucs de fruita.

METEORÒLEGNo hi ha dubte que a l'estiu fa calor, i que el que seria realment estrany és que fes fred, però en algunes ocasions les temperatures s'enfilen més del compte, fins a posar en risc la salut dels més febles, i tot fa pensar que des d'avui a diumenge serà així.

Una bossa d'aire molt càlid, que ja ha provocat durant les últimes hores temperatures de fins a 44 graus a Còrdova, 40 a Sevilla i 39 a Madrid, s'anirà acostant cap al Mediterrani durant els pròxims dies, i serà aquí demà, divendres i dissabte, quan hi haurà les temperatures més altes.

El fet que els termòmetres puguin mantenir-se durant més de tres dies seguits en valors molt alts ens posa en situació d'onada de calor, tal com adverteixen tant el Meteocat com l'Agència Espanyola de Meteorologia.

Fins on pujarà el mercuri?

Segons els càlculs del Meteocat, si miréssim les dades de 100 dies d'estiu, els pròxims dies estarien sempre al podi dels més calorosos. Per tant, en un estiu normal aquesta seria la setmana de més calor, tot i que no sabem com seran els dos mesos vinents. El mapa de temperatures que acompanya el text marca els valors per sobre dels quals cal advertir de riscos. El recorregut de la bossa d'aire càlid fa pensar que serà al sud i a ponent on és més probable que se superin clarament les temperatures del mapa, però es podrien igualar gairebé arreu.

De demà a dissabte el termòmetre podria marcar a primera hora de la tarda 40 graus en ciutats com Lleida, Tàrrega, Cervera, Fraga i Ontinyent, un valor al qual també s'arribaria a les zones més enclotades de la vall de l'Ebre.

Hi haurà més de 35 graus al Prepirineu, a la Catalunya Central i també en punts del Penedès, del Vallès i a les comarques interiors de Girona. A la costa també es passarà dels 30 graus i la xafogor farà enfilar la temperatura de sensació clarament per sobre dels 35 graus.

A la costa i a les Illes tot el cap de setmana encara serà molt calorós i, en general, no s'espera que sigui fins dilluns que els termòmetres comencin a normalitzar-se. El sol acompanyarà la calor, però aquesta nit podrien caure xàfecs a les Terres de l'Ebre o fins i tot, de manera més aïllada, en altres comarques de Tarragona, de Barcelona i de Ponent. Seran ruixats puntuals, molt fangosos i que no serviran en cap cas per refrescar l'ambient.

El risc d'incendis més alt, al sud

Tot i que la situació no és crítica pel que fa a reserves d'aigua, moltes comarques de Ponent, de l'altiplà central i també àmbits com el Priorat, l'Alt Camp i les Terres de l'Ebre han rebut en l'últim any no gaire més de la meitat de pluja que hi cau en un any normal.

És en aquests sectors on el risc d'incendis es manté alt i també on probablement es registraran les temperatures més altes durant aquests pròxims dies. Cal extremar precaucions, tot i que aquest vespre alguns ruixat curts i sobtats podrien remullar el terreny.

stats