DIA DE LA DONA TREBALLADORA
Societat 08/03/2011

Tres dones contra la crisi

Thaïs Gutiérrez
2 min
Tres dones contra la crisi

Com cada any, el 8 de març torna a posar sobre la taula les desigualtats que encara hi ha entre homes i dones en l'àmbit laboral. Els sindicats denuncien que tot i que al principi de la crisi econòmica els més castigats van ser els homes, perquè es van destruir moltes feines en sectors ocupats essencialment per ells, ara són les dones les que estan patint més. Les conseqüències més visibles són tres: l'atur, la precarització i l'augment de la càrrega de treball.

L'atur femení ha començat a créixer des del 2009 perquè la destrucció de llocs de treball s'ha traslladat al sector serveis, on es concentra majoritàriament la presència femenina. La precarització s'explica perquè les dones, tant a Catalunya com a Espanya, acaparen els contractes més precaris, temporals i amb els sous més baixos, i la crisi està provocant que aquesta situació s'enquisti. A més, la retallada de serveis públics ha provocat un augment de la càrrega de treball de les dones, que segueixen sent les que fan més feines domèstiques i tenen cura dels familiars. Davant d'aquest panorama tant CCOO com la UGT volen aprofitar la celebració del Dia de la Dona Treballadora per denunciar que la crisi està comportant un retrocés en els avenços que s'havien aconseguit, en drets i en l'accés al mercat laboral

Segons els sindicats, les catalanes guanyen un 26% menys que els homes i gairebé la meitat de les dones cobren entre 600 i 1.200 euros, quan en el cas dels homes és un 35%. Segons un informe d'Esade i la firma de recursos humans ICSA, l'única franja en què s'ha reduït la bretxa salarial ha estat la directiva, on la diferència entre els sous d'homes i dones ha passat del 17% al 12% en un any. Tot i això, els autors de l'informe asseguren que l'estadística té una lectura més profunda i alerten de no caure en un miratge d'igualtat. La reducció de la bretxa no s'ha produït perquè les dones hagin millorat la seva situació professional sinó perquè els homes han vist com la seva retribució queia. El professor d'Esade José María Gasalla ho resumeix de manera contundent: "Les dades demostren que al final no es passa de discursos i intencions i la realitat és que hi ha una notable discriminació cap a la dona".

stats