Societat 23/11/2011

Trias intensifica la pressió per la neteja de Barcelona

L'alcalde creu que la ciutat està bruta i ha presentat un pla de millora de la neteja que inclou mesures com l'increment del reg dels carrers

M.ortega
2 min

BarcelonaL'alcalde de Barcelona té clar que la ciutat està bruta, com ha reiterat en diverses ocasions, i que la neteja ha se ser un dels camp prioritaris en el que centrar els esforços de l'Ajuntament com ja s'ha fet, per exemple, amb la seguretat al metro. Amb aquest objectiu aquest dimecres ha presentat un pla tècnic de millora de la neteja viària, que trasllada el focus que l'anterior govern havia centrat en la recollida de residus cap a la neteja dels carrers. L'alcalde ha remarcat que el 60% dels barcelonins té la percepció que la ciutat està bruta i que això "s'ha d'acabar".

Així, a partir del gener, el consistori vol impulsar un pla de xoc -sense cost afegit a la contracta de la neteja, vigent fins al 2017- a través de cinc punts: l''incrementar el reg amb aigua dels carrers més transitats, l'augment de la freqüència de pas dels equips de repàs, engegar nous processos per a problemes puntuals com la caiguda de fulles, implantar paperers més grans en certs punts o modificar els horaris de recollida de paper i cartró per fer-los coincidir amb els horaris comercials. La idea és multiplicar els esforços en els espais amb més necessitats. Incrementar, la neteja, per exemple, a la plaça Catalunya, els carrers del Gòtic o els voltants de l'Hospital Clínic, entre d'altres zones especialment transitades.

Unes accions que, com ha explicat Trias, aniran acompanyades d'una campanya de comunicació per aconseguir la complicitat dels ciutadans i d'un increment de pressió en aspecte com l'abandonament de bosses s'escombraria fora dels contenidors o el robatori de cartrons. A més, l'alcalde també ha assegurat que estarà "molt a sobre" de les empreses concessionàries perquè la seva "obsessió" és, precisament, que els carrers estiguin nets. Un aspecte que, com ha explicat el tinent alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, no està tan lligat al fet que es deixi constància escrita que els equips de neteja han passat per un determinat espai, sinó a què siguin "els mateixos veïns quan surtin de casa o de treballar els que tinguin la sensació que els carrers estan nets".

El pla,que es presentarà com a mesura de govern en la propera sessió plenària de l'Ajuntament, però, no tindrà una repercussió pressupostària. L'Ajuntament destinarà 250 milions d'euros als serveis de neteja durant el 2012.

stats