Publicitat
Publicitat

BARCELONA

La crisi i la minoria política de CiU han dificultat les grans iniciatives en aquest inici de mandat

Trias, any 1: més idees que projectes

Els 14 regidors de CiU a Barcelona i la falta de grans pactes per establir una majoria estable sumats a la convulsió econòmica han portat l'alcalde, Xavier Trias, a concretar pocs projectes d'envergadura en el seu primer any de mandat. No renuncia, però, a idees com la d'un nou barri a la zona del port: el Blau@Ictinea, la nineta dels seus ulls electoral.

Projectes urbanístics
Revisions de projectes i insistència en el Blau@Ictinea

En el camp que CiU ha batejat com a hàbitat urbà, l'alcalde ha destacat per la revisió de projectes ja consensuats, com el de les Glòries, que encara es debat. També ha introduït canvis en projectes com la cobertura de vies a Sants i ha anunciat revisions en plans com el dels Tres Turons. En el camp de les no renúncies, hi ha el Blau@Ictinea, que, tot i la insistència de l'oposició per oblidar-lo, CiU manté. S'ha arribat a un acord per desencallar el projecte de Can Batlló i s'han tirat endavant plans per guanyar sòl per a habitatge protegit i per donar usos a solars que la crisi ha deixat buits.

Polítiques socials
Increment del pressupost i projecte d'hotel social

La factura social s'ha erigit com una de les protagonistes, quasi forçosa, de l'arrencada del mandat. El govern municipal ha previst un increment del 8% en la partida pressupostària dedicada a atendre necessitats socials. Un dels focus és el de les famílies desnonades. CiU impulsa la creació, per exemple, d'un hotel social per a aquestes persones.

Mobilitat i seguretat
Impuls a la nova xarxa de bus i canvis a l'ordenança de civisme

En transport, el gran projecte és el de la xarxa d'autobusos. Les primeres cinc línies funcionaran a l'octubre. Ho té més complicat la connexió del tramvia, que ha quedat desada a l'armari. Trias també ha anunciat una ordenança de la bici i una auditoria dels carrils. Ha renunciat, en canvi, a la promesa electoral de permetre que les motos circulin pel carril bus i té pendent la retirada de les bandes rugoses de les parades de bus. El gran canvi en matèria de seguretat va ser el reforç policial al metro. També tira endavant la modificació de l'ordenança del civisme per prohibir la prostitució al carrer.

Economia
Canvis a Barcelona Activa i impuls a la imatge de marca de la ciutat

La tinent d'alcalde de l'àrea econòmica de la ciutat, Sònia Recasens, ha presentat aquests dies la reestructuració de l'agència Barcelona Activa, que deixa de centrar-se en els plans d'ocupació per posar el focus en l'empresa i per deixar de dependre de subvencions de Govern i Estat. Un dels reptes ha estat assolir el dèficit zero aquest any i pagar a 30 dies els proveïdors. Trias també centra esforços a donar més promoció a la marca Barcelona, reduir els temps de tramitació de les llicències d'activitat i revisar el pla d'usos de Ciutat Vella.

Educació i cultura
Canvis a les escoles bressol i esforç per a les beques menjador

L'oposició ha acusat Trias de "desmantellar" el sistema públic d'escoles bressol per la introducció de canvis com l'increment de ràtios i l'externalització de la gestió de centres. L'alcalde ho nega i posa al sac de la feina feta l'obertura de 25 noves escoles bressol. L'Ajuntament ha atès 19.000 sol·licituds de beques menjador i ha avançat els diners, que havia de posar el Govern, per a l'escola Mediterrània. De fet, el suport econòmic a la Generalitat, en projectes com el circuit de Montmeló, és un altre dels fronts oberts amb l'oposició. CiU ha donat impuls a la cultura popular i a la recuperació del passat romà. Queden pendents espais com el Canòdrom.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de