POLÍTICA MUNICIPAL
Societat 28/06/2012

Trias només defensa un Eurovegas "raonable"

En el duel per Eurovegas, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, té clar que l'opció catalana és "millor". Fixa, però, límits al projecte perquè no atempti contra la imatge de la ciutat: no s'hi val tot.

Maria Ortega
2 min
Trias només defensa un Eurovegas "raonable"

BARCELONA.L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, és un home orgullós de la seva ciutat. La veu capaç de fer ombra, quant a imatge de marca, a ciutats com Nova York i Londres, d'erigir-se com a referent de cultura i coneixement i d'acollir, alhora, grans projectes d'atracció turística, com ara Eurovegas, que sobrevola el delta del Llobregat. Trias està convençut que seria un "disbarat" descartar d'entrada la inversió. Però l'alcalde posa condicions per acollir el macrocomplex. Trias avisa que Catalunya no pot satisfer les aspiracions del magnat nord-americà Sheldon Adelson "a qualsevol preu" i que, si s'instal·la en terres catalanes, el projecte "no pot anar en contra de la imatge de la ciutat".

La marca Barcelona és un dels actius més preuats, segons l'alcalde, i ahir la va posar a disposició de tots els assistents a la conferència que va oferir a l'escola de negocis Iese, un any després de la seva presa de possessió. "No hi hauria prou diners al món per comprar-la", va advertir Trias abans d'anunciar la creació d'un consell promotor que contribueixi a projectar-la. Pel que fa a la resta, està "encantat" de rebre una inversió com la d'Eurovegas -"si són raonables i no demanen la Lluna"- i veu "indiscutible" que Adelson "s'equivocaria" si escull Madrid. Convicció d'alcalde. Va apuntar a la llista de punts forts l'atractiu turístic -només a Barcelona els turistes van deixar l'any passat 1.900 milions d'euros en despesa amb targeta de crèdit, mentre que Madrid es va quedar en els 900 milions- i el clima. Eurovegas a banda, l'alcalde també va comparar la situació econòmica de les dues ciutats: Barcelona invertirà a l'any 247 euros per habitant i Madrid 83.

Viatge oficial a la Xina

En un any, el discurs de Trias no ha fet grans canvis. Els objectius marcats passen per combinar austeritat i reforç a les polítiques socials, crear ocupació i impulsar la ciutat com a referent del coneixement. L'alcalde també marca fites més concretes: agilitzar els tràmits per a llicències d'activitat. El que sí que ha canviat, segons Trias, és el punt crític de la situació, que ara titlla d'"emergència nacional". Ahir va tornar a treure pit de la feina feta, com el reforç policial al metro de l'estiu passat. Com a novetat, va anunciar que al juliol viatjarà a la Xina per "obrir noves oportunitats de negoci".

En el capítol de queixes, Trias va lamentar la falta de pressupost per als accessos al port o el corredor mediterrani, però va disculpar Rajoy, perquè s'ha trobat una situació "complicada". La prova de foc seran, segons Trias, els pressupostos del 2013. També va reiterar la voluntat de la ciutat de no viure hipotecada per limitacions com la que no permet renovar tants membres de la Guàrdia Urbana com els que es jubilen: "No podem permetre que atraquin la gent que ens visita".

Va fer bandera de crear noves escoles bressol i va negar estar "trencant cap model", en al·lusió a les crítiques de l'oposició, que, al seu torn, ahir va qüestionar que la conferència tingués poca novetat."¿Pot deixar de parlar del que ja és Barcelona i descobrir el model de CiU?", li va retreure Gabriel Colomé (PSC).

stats