BARCELONA
Societat 23/05/2012

Trias aparca els grans projectes per prioritzar la despesa social

Un any després de guanyar les eleccions a Barcelona, Xavier Trias va fer un balanç realista. Aparcarà els grans projectes per les dificultats d'entesa i accentuarà el perfil social de l'inici del mandat.

Albert Balanzà
2 min
Trias aparca els grans projectes per prioritzar la despesa social

BARCELONA.L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha passat la barrera del primer any de mandat fent un balanç en el qual admet -tenint en compte ara les dificultats de consens amb què s'ha trobat en dotze mesos- que serà molt difícil que en aquest mandat tirin endavant molts dels grans projectes que tenia al seu programa, des de Glòries fins a Blau@Ictínea. Són les dificultats de liderar l'Ajuntament en minoria.

En un any, CiU sí que ha pogut governar amb una certa comoditat gràcies al suport del PP en els pressupostos, però alhora ha vist com grans apostes de reforma immediata, com la plaça de les Glòries i el projecte de barri Blau@Ictínea, al Port, han estat tombats per l'oposició en bloc. En un exercici CiU ha pogut desencallar la xarxa ortogonal d'autobusos, que presenta avui, i ha pogut treure pit amb el descens d'un 20% dels fets delictius, però no ha pogut fer desaparèixer els llauners del carrer ni presentar el pla de terrasses.

En aquest context, Trias va intentar ahir capgirar aquesta dificultat de governabilitat, que s'afegeix de retruc al clima de recessió econòmica i de mal finançament dels ajuntaments i de Catalunya, assegurant: "Ara és el moment de planificar i de pactar i decidir, encara que no prendrem totes les decisions que voldríem".

L'Hospital Clínic, el Port, les Glòries, la Sagrera i la Diagonal. Trias va citar aquests exemples com els projectes que s'hauran d'abordar "amb el temps". Però va advertir que la pressa és mala consellera en uns moments en què l'Ajuntament té un pla d'inversions de 1.909 milions d'euros per als pròxims tres anys "i els regidors en demanen 4.000". "Amb 1.900 milions es poden fer moltes coses no per lluir, però sí per fer més atenció social", va apuntar.

Trias va posar els serveis socials al centre de la seva política per beneficiar els que descriu com "els que no poden seguir". L'alcalde va remarcar que s'haurà de "prioritzar bé els recursos en inversió social". Per això, s'ha duplicat la partida per a emergències socials i les beques menjador arriben "a tothom qui les demana".

El terreny del PSC

Més enllà dels serveis socials, Trias va destacar com a certa novetat la cultura "com a generadora de riquesa", i va posar èmfasi així en un dels trumfos més utilitzats pel nou cap de files del PSC, Jordi Martí. Entre les reaccions més dures de l'oposició, ahir va destacar la del cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, que va acusar l'alcalde de "trair" l'esperit d'ara fa un any.

stats