El Tribunal Suprem anul·la l'indult del conductor kamikaze de València

L'indultat, que havia estat condemnat a 13 anys, va passar només 10 mesos a la presó. El govern va commutar la pena per 4.000 euros

El Tribunal Suprem ha anul·lat aquest dijous l'indult que el govern central va concedir a un conductor kamikaze condemnat a 13 anys de presó per circular en sentit contrari per l'AP-7, a València, i provocar la mort d'un jove en un accident de trànsit.

Segons l'avançament de la resolució que s'ha fet públic aquest dijous a la tarda, la sala ha estimat el recurs interposat per la família de la víctima contra l'indult, amb 19 vots a favor i 17 en contra, després de tres dies de deliberació. La sentència es donarà a conèixer durant els pròxims dies.

Ramón Jorge Ríos Salgado va ser condemnat a 13 anys de presó pels delictes de conducció temerària, homicidi, lesions i danys. L'indult va commutar-li la pena per una fiança de 4.000 euros i l'acusat només va complir 10 mesos de presó.

Un indult polèmic

El desembre del 2012, el govern va indultar el conductor que havia causat l'accident mortal l'any 2003. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va defensar la decisió mentre que el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz,va assenyalar que en el futur "calia estar més atents", abans d'acordar indults com aquest.

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Gonzalo Moliner, també es va mostrar disgustat per l'indult i el llavors president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, va considerar que el sistema de concessió d'indults per part del govern havia de "canviar" o, com a mínim, argumentar-se i explicar-se. 

Satisfacció entre l'oposició i les associacions de víctimes

Les associacions de víctimes de trànsit Stop Accidentes i DIA han reaccionat amb satisfacció a la decisió del Suprem i han confiat que l'anul·lació sigui permanent. 

Representants del PSOE i IU del País Valencià també ho han celebrat i han acusat el ministre Gallardón d'haver mantingut una "actitud deslleial" amb les víctimes d'accidents de trànsit.

Més continguts de