MEMORIAL SLOAN KETTERING CANCER CENTERSLOAN KETTERING INSTITUTE
Societat 23/07/2016

Trio d’asos contra el càncer, Premi Internacional Catalunya

El jurat destaca la contribució a la humanitat de Baselga, Massagué i Esteller

Mario Martín Matas
5 min
Trio d’asos contra el càncer, Premi Internacional Catalunya

Barcelona“Que quedi clar que no se’ls reconeix per ser d’on són”, va subratllar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Acabava d’anunciar que el Premi Internacional Catalunya recaurà enguany en tres oncòlegs catalans: Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué. La novetat és doble: és el primer cop que el premi es dóna a tres persones a la vegada i també és la primera vegada que recau en catalans.

Fa una dècada es va reconèixer la tasca del bisbe Pere Casaldàliga, però el mateix Puigdemont va recordar que Casaldàliga se sent “legítimament” brasiler, perquè és el país on ha viscut la majoria de la seva vida i on ha desenvolupat la seva tasca en defensa dels menys afavorits. “Contradient la tradició, hem sigut capaços de reconeixe’ls”, va afegir el president sobre els premiats, conscient que l’elogi és més difícil d’obtenir en el lloc d’origen. En tot cas, el jurat del premi, que en les seves bases especifica que només s’atorga a persones vives que hagin contribuït a desenvolupar valors culturals, científics o humans “arreu del món”, va voler posar en evidència la “revolucionària” tasca en la recerca oncològica dels tres investigadors, coneguts arreu del món per la seva lluita contra el càncer. A més, va apuntar que Baselga, Esteller i Massagué han ajudat “extraordinàriament” a l’avenç de la biomedicina, amb un “fort i entusiasta compromís intel·lectual”, el “rigor científic” i la “dedicació i perseverança completes” com a bandera.

Lliurament a l’octubre

Els tres, a la pràctica, fa anys que reben reconeixements a tots els nivells i són coneguts internacionalment. Per això no és casual que Baselga sigui el director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York i Massagué el director de l’Sloan Kettering Institute, una institució germana més centrada en la recerca bàsica. Això sí, tots dos van completar els seus estudis en universitats catalanes i continuen vinculats al país: Massagué a través de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i Baselga amb el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Esteller, també amb una àmplia experiència internacional, és una de les figures més visibles del programa de captació de talent Icrea ideat per la Generalitat, a més d’un dels representants més notables de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell).

Tots tres rebran el guardó en una cerimònia que se celebrarà el 25d’octubre a la Generalitat, després de ser escollits entre 138 candidatures de 57 països. Les seves “aportacions rellevants a la humanitat” en la lluita contra el càncer, en paraules de Puigdemont, són un “orgull”. Hi ha un altre aspecte a destacar, i és que també són un símbol de la potència de la biomedicina a Catalunya, un país que capta més fons europeus i publica més articles científics del que li correspondria pel seu pes poblacional.

Josep Baselga

“El moment és dolç. S’estan produint molts avenços”

“Un reconeixement del teu propi país sempre és més difícil. La naturalesa humana fa que el teu entorn sigui més exigent que l’exterior”. Així valorava ahir Josep Baselga des de Nova York el guardó rebut, en una conversa telefònica en la qual també destacava que el llistat dels anteriors guanyadors del Premi Internacional Catalunya deixa clar que es tracta d’un guardó de gran importància. El fet que l’èxit provingui de casa, a més, li afegia “un valor emocional molt difícil d’igualar”.

Baselga (Barcelona, 1959) té una dilatada trajectòria científica a cavall entre els Estats Units i Catalunya. Des del 2013 és el director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, però ja l’any 1996 va fundar el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), una feina que va compaginar des del 2010 amb un càrrec al Massachusetts General Hospital de Boston. Baselga ha centrat la seva carrera en l’estudi dels anticossos monoclonals, uns tractaments que han millorat la vida de milers de pacients. Ahir subratllava també la satisfacció de poder viure en primera línia un moment “molt dolç” científicament, en el qual els avenços es multipliquen. “Potser el premi més important per als que estem en aquest camp és veure que podem accelerar i augmentar la curació de vides” i, per tant, comprovar que la tasca científica dels investigadors que hi ha arreu del món aporta una esperança real i palpable a la població.

Baselga també havia tingut l’oportunitat abans de parlar amb l’ARA de saludar Joan Massagué, l’altre dels tres premiats. “Ens veiem pràcticament cada dia i ja ens hem felicitat mútuament”, explicava, acostumats com estan a desenvolupar càrrecs directius en dues institucions germanes de Nova York. “És un plaer estar sempre en bona companyia. Compartim una visió i una passió, i això m’honora profundament”, responia quan se li preguntava pel fet de compartir el premi també amb Manel Esteller. Des de la satisfacció, gratitud i humilitat - humble, en anglès, és la paraula que li venia al cap per parlar dels sentiments que l’acompanyaven-, Baselga va posar en relleu també l’èxit global de la ciència i la biomedicina a Catalunya. “Possiblement els tres premiats som senzillament tres exemples d’aquesta comunitat científica puntera”, destacava.

Joan Massagué

“Afortunadament no estem sols en la lluita contra el càncer”

És un dels autors més citats en ciències biomèdiques i, per tant, també un dels més influents a nivell internacional. Ahir, però, també en conversa telefònica amb l’ARA des de Nova York, preferia subratllar que hi ha milers d’investigadors al món. “No és falsa modèstia dir que afortunadament no estem sols en la lluita contra el càncer i la metàstasi”, raonava. De fet, repassant el llistat d’altres guardonats en el passat amb el Premi Internacional Catalunya apuntava que Baselga, Esteller i ell mateix només són tres persones que han fet una feina “destacada”, però no única. “Desmond Tutu, Jane Goodall o Jimmy Carter. Això sí que són persones singulars que han fet coses realment singulars”, assegurava.

L’investigador Joan Massagué (Barcelona, 1953) també ha fet als Estats Units la majoria de la seva carrera científica. Des del 2014 és el director de l’Sloan Kettering Institute de Nova York, un centre germà de la institució del doctor Baselga però més orientat a la recerca bàsica. La seva carrera s’ha centrat en el comportament cel·lular i la metàstasi del càncer, amb un treball clau per entendre els mecanismes que permeten detenir la proliferació cel·lular que dóna lloc a l’aparició de tumors. Recentment el seu equip ha sigut capaç de descriure l’existència de cèl·lules metastàtiques latents, capaces d’amagar-se durant anys. Els seus estudis, a la pràctica, han permès obrir noves possibilitats d’investigació i de tractament.

“Cada premi té un missatge i un valor diferent. Cada un té una simbologia humana, però sí que passa que quan s’identifica una persona com a destacada existeix una tendència a reidentificar-la diverses vegades”, afegia sobre el guardó que rebrà oficialment a l’octubre. Per això, considerava que el premi més aviat havia volgut destacar “alguna cosa especial” i “diferent”, atès que fins ara no havia premiat mai tres persones alhora, tampoc catalans. La satisfacció, però, era igualment àmplia: “Això és un reconeixement a la feina dels científics, que actuen amb el suport de tota la societat en aquesta gran batalla històrica contra el càncer”, explicava. Massagué, un dels fundadors en el seu dia de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, es declarava ahir “molt honorat i estimulat” per continuar endavant en aquesta guerra contra el càncer.

stats