ARQUEOLOGIA
Societat 07/08/2012

Troben al Garraf un elefant de 100.000 anys d'antiguitat

Investigadors de la Universitat de Barcelona han descobert l'esquelet d'un elefant a la cova del Rinoceront de Castelldefels. Les restes són les primeres trobades al Garraf i tenen uns 100.000 anys.

Marta Pinzolas
2 min
Els arqueòlegs treballen en les excavacions de la cova del Rinoceront de Castelldefels, on han localitzat l'esquelet d'un elefant jove.

BARCELONAEls treballs arqueològics a la cova del Rinoceront de Castelldefels han descobert l'esquelet d'un elefant jove, probablement de 7 anys d'edat, fet que suposa una troballa excepcional. D'una banda, perquè les restes localitzades pels investigadors de la Universitat de Barcelona podrien tenir uns 100.000 anys d'antiguitat. De l'altra, perquè és el primer esquelet pràcticament complet que es troba al massís del Garraf d'un proboscidi (un mamífer entre l'elefant i el mamut). A més, cal tenir present que les restes completes d'elefants descobertes en coves són escasses a Catalunya, cosa que encara fa més important la troballa. En aquesta zona s'havien descobert amb anterioritat parts aïllades de l'esquelet de mamuts llanuts, una espècie més moderna que l'elefant localitzat i pròpia d'èpoques fredes, però mai cap resta d'aquesta espècie. És per això que el seu descobriment fa creure que, abans dels mamuts, a la costa central catalana hi habitaven aquests elefants, una descoberta que apunta que les condicions climatològiques de la zona eren càlides fa 100.000 anys.

Fins al moment, només s'ha excavat una part de la superfície on són les restes d'elefant, motiu pel qual només s'han pogut documentar les dues extremitats posteriors senceres, la pelvis i la columna vertebral. Tot i així, els investigadors del Grup de Recerca del Quaternari-SERP (Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques) de la Universitat de Barcelona (UB) confien que podran completar la documentació de l'animal durant la pròxima campanya arqueològica.

Fa deu anys que els investigadors del grup de recerca de la UB treballen a la cova del Rinoceront, un jaciment paleolític que abraça dels 200.000 als 80.000 anys aC, i tot just han arribat a la capa dels 100.000 anys. Per tant, encara han d'excavar molt més. "Ara estem gairebé a la meitat", va explicar ahir Montserrat Sanz, portaveu del grup de recerca, ja que la cova té onze metres i només n'han excavat quatre. Tot i així, al llarg de les campanyes arqueològiques ja han anat recuperant altres restes del jaciment, que fan pensar que la cova era un cau de carnívors, usat com a refugi per a ells i com a amagatall per les seves preses. El finançament de la campanya arqueològica duta a terme enguany ha estat aportat per l'Ajuntament de Castelldefels, ja que la Generalitat encara no ha sufragat la subvenció pertanyent a aquesta investigació.

stats